Министарство одбране Републике Србије
 
24.08.2021.

Завршне припреме за такмичење „Чувар реда“



У току су завршне припреме за Међународно такмичење јединица војне полиције „Чувар реда“ које ће се од 30. августа до 3. септембра одржати на војним комплексима „Жича“  и „Берановац“ у Краљеву. Екипе Русије, Казахстана, Кипра, Ирана и Катара стигле су у Србију 19. и 20. августа док су званични тренинзи почели 23. августа и трајаће све до дана свечаног отварања 29. августа на централном краљевачком тргу. Поред земаља учесница у Србију долазе и посматрачи из Белорусије, Грчке, Египта и Мађарске.

Војни полицајци из шест земаља прошли су кроз ригорозне селекције и такмичења на националном нивоу како би стекли право да бране боје својих држава на финалном надметању у нашој земљи.
 
Према речима главног судије такмичења пуковника Николе Мијатовића, војни полицајци такмичиће се у четири дисциплине.
 
– Војни полицајци из шест земаља имаће прилику да опробају своје способности, физичку издржљивост, али и моралну чврстину својих колектива – каже пуковник Мијатовић.
 
Прве две фазе реализоваће се 30. и 31. авуста на војном комплексу „Жича“ и састојаће се од такмичења у гађању појединаца и тимова у условима који симулирају реалне борбене ситуације. Трећа фаза названа „Патролна стаза војног полицајца“ на војном комплексу „Берановац“ 1. септембра биће сложени тест вештина коју ће тимови морати да покажу приликом решавања тактичких задатака својствених њиховој служби. На истом месту, 3. септембра, одржаће се завршна фаза такмичења – „Трка хероја“ у којој ће комплетан тим, који броји пет људи, морати да за што краће време претрчи захтевну стазу дужине 12 километара и савлада 30 препрека што ће бити својеврстан тест физичке припремљености и тимског духа.
 
О регуларности такмичења, строгом поштовању пропозиција и евидентирању резултата бринуће се Главна судијска комисија у којој ће бити представници свих земаља учесница.
 
Пуковник Алексеј Шарапов, вођа тима Руске Федерације задовољан је условима које његова екипа има за припреме и тренинге.

- Овде су створени најбољи услови за рад, одмор и тренинг. Желим да нагласим да је организација на високом нивоу. Свакодневно благовремено одлазимо на полигон да би смо увежбали гађање из пиштоља и аутоматске пушке. Српски народ је веома пријатељски расположен, сви поздрављају нашу руску делегацију. Ми се осећамо као код куће и имамо све услове за увежбавање и припрему. Врло је битно да се ово такмичење одржава у Европи. По први пут ће учествовати шест држава. Сваке године шири се географија такмичења чувар реда. Одржавање такмичења на територији Републике Србије доприноси популаризацији служења у војсци, у војној полицији – истиче пуковник Шарапов изразивши захвалност Војсци Србије на гостопримству.
 
Република Кипар, која је први пут узела учешће на Међународним војним играма, послала је своју екипу управо на такмичење „Чувар реда“ у Србији. Поручник Неофитос Папамихаел из Националне гарде Републике Кипар истиче част због позива за учешће који је стигао од стране Војске Србије.
 
- Учимо нове ствари, видимо нешто другачије и сарађујемо са српском војском. Сматрам да је ово такмичење веома добро. Можете научити нове ствари ако то желите и сарађивати са другим армијама – каже поручник Папамихаел.

„Чувар реда“, као једна од 34 дисциплине Међународних војних игара, први пут ове године одржава се у нашој земљи. После шест година учешћа на једној од највећих војних спорстких манифестација на свету, Србија се од ове године сврстала међу 10 земаља суорганизатора од укупно 42 које ће послати своје екипе на „Међународне војне игре 2021“. Припадници Војске Србије такмичиће се, поред „Чувара реда“, у још четири дисциплине —„Тенковски биатлон“, „Снајперска граница“, „Војни рели“ и „Армија културе“.
 
Организациони одбор такмичења „Чувар реда“ предузео је све мере превенције ширења епидемије ковид 19. Сву учесници такмичења и чланови страних делегација који су дошли у Србију су вакцинисани, као и тим Војске Србије и остала лица која су узела удела у организацији ове војне спортске манифестације.
 
Церемонија свечаног отварања Међународног такмичења јединица Војне полиције „Чувар реда“ одржаће се у недељу 29. августа на Тргу српских ратника у „Краљеву“ са почетком у 20 часова када је предвиђен културно-уметнички програм.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.08.2021
mp4 (161,32 MB)
Припреме за такмичење
24.08.2021
mp4 (92,43 MB)
Изјава пуковника Николе Мијатовића
24.08.2021
mp4 (181,98 MB)
Изјава пуковника Алексеја Шарапова
24.08.2021
mp4 (29,05 MB)
Изјава поручника Неофитоса Папамихаела