Министарство одбране Републике Србије
 
16.08.2021.

Обележен век од смрти краља Петра Првог Карађорђевића



Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је данас венац на гробно место краља Петра Првог Карађорђевића у Цркви Светог Ђорђа Опленцу код Тополе поводом обележавања 100 година од његове смрти.

Церемонији полагања венаца предходила литургија и парастос у Цркви Светог Ђорђа, које је служио Његова светост патријарх српски господин Порфирије.
 
Церемонији на Опленцу присуствовали су и помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић и начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић.
 
Поводом значајног јубилеја, у Задужбини краља Петра, отворена је и изложба „100 година од упокојења краља Петра", у чијој реализацији је учествовао и Војни музеј.

Краљ Петар Први Карађорђевић, један од најзначајнијих нововековних српских владара, преминуо 16. августа 1921. године у Београду. На престо је дошао након Мајског преврата и убиства краља Александра Првог и краљице Драге 1903. године. Његову владавину обележили су Анексиона криза,  тзв. Царински рат са Аустроугарском, као и Балкански и Први светски рат из којих је Србија, након великих победа на Куманову, Брегалници, Церу, Колубари и Солунском фронту и великих људских жртава, своју државност унела у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА