Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.08.2021.

Obeležen vek od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac na grobno mesto kralja Petra Prvog Karađorđevića u Crkvi Svetog Đorđa Oplencu kod Topole povodom obeležavanja 100 godina od njegove smrti.

Ceremoniji polaganja venaca predhodila liturgija i parastos u Crkvi Svetog Đorđa, koje je služio Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije.
 
Ceremoniji na Oplencu prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Katarina Tomašević i načelnik Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Savo Iriškić.
 
Povodom značajnog jubileja, u Zadužbini kralja Petra, otvorena je i izložba „100 godina od upokojenja kralja Petra", u čijoj realizaciji je učestvovao i Vojni muzej.

Kralj Petar Prvi Karađorđević, jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara, preminuo 16. avgusta 1921. godine u Beogradu. Na presto je došao nakon Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Prvog i kraljice Drage 1903. godine. Njegovu vladavinu obeležili su Aneksiona kriza,  tzv. Carinski rat sa Austrougarskom, kao i Balkanski i Prvi svetski rat iz kojih je Srbija, nakon velikih pobeda na Kumanovu, Bregalnici, Ceru, Kolubari i Solunskom frontu i velikih ljudskih žrtava, svoju državnost unela u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.
 
photoFOTOGALERIJA