Министарство одбране Републике Србије
 
08.08.2021.

Обележена 92. годишњица смрти др Рудолфа Арчибалда РајсаДелегација Министарства одбране и Војске Србије положила је данас венац код споменика др Рудолфу Арчибалду Рајсу у Топчидерском парку у Београду, поводом обележавања 92. годишњице од његове смрти.
 
Рудолф Арчибалд Рајс рођен је у данашњем Хаузаху 8. јула 1875. године, а преминуо је у Београду 8. августа 1929. године. Био је швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.На позив српске Владе др Рајс је 1914. године дошао у Србију да истражује злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним становништвом. Написао је многе књиге и радове поводом тога.
 
Са српском војском прешао је у Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у ослобођени Београд, новембра 1918. године. Заволео је српског војника-сељака и српски народ и до краја живота остао у Србији.
 
Сахрањен је на Топчидерском гробљу у Београду, док му је срце у урни однето на Кајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ратницима погинулим на Солунском фронту.

Фото Спутњик Србија