Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.08.2021.

Obeležena 92. godišnjica smrti dr Rudolfa Arčibalda Rajsa



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac kod spomenika dr Rudolfu Arčibaldu Rajsu u Topčiderskom parku u Beogradu, povodom obeležavanja 92. godišnjice od njegove smrti.
 
Rudolf Arčibald Rajs rođen je u današnjem Hauzahu 8. jula 1875. godine, a preminuo je u Beogradu 8. avgusta 1929. godine. Bio je švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata.



Na poziv srpske Vlade dr Rajs je 1914. godine došao u Srbiju da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom. Napisao je mnoge knjige i radove povodom toga.
 
Sa srpskom vojskom prešao je u Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom umarširao u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine. Zavoleo je srpskog vojnika-seljaka i srpski narod i do kraja života ostao u Srbiji.
 
Sahranjen je na Topčiderskom groblju u Beogradu, dok mu je srce u urni odneto na Kajmakčalan, gde je sahranjeno zajedno sa ostalim ratnicima poginulim na Solunskom frontu.

Foto Sputnjik Srbija