Министарство одбране Републике Србије
 
04.08.2021.

Министар Стефановић: Србија данас гласно тугујеПоводом 26. годишњице хрватске акције „Олуја“, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић каже да је неприхватљиво што Хрватска и данас у 21. веку слави тешки злочин и брутално етничко чишћење, док се у Србији служе парастоси жртвама и тугује.

„Баш као што концентрациони логор Јасеновац из Другог светског рата није био никакав радни камп, већ логор смрти, ни „Олуја“ није била никаква ослободилачка акција, већ срамотно протеривање српског народа са његових вековних огњишта у Хрватској. Протеривање око 250.000 сопствених грађана, бомбардовање избегличких колона, убијање стараца, болесних и немоћних на кућном прагу, спаљивање имовине, малтретирање, пребијање и застрашивање, злочини су који су постали нераскидиви епилог ове акције.   Судбина хиљада Срба, ни данас није позната, јер се и четврт века касније воде као нестали“, рекао је министар Стефановић за „Србија Данас“.
Како додаје, нема тог покушаја релативизације који ће променити истину.

„Нема ничега што ће залечити ране на души преживелих, ничега што ће вратити мртве њиховим најмилијима, нема до дана данашњег ни правде за жртве „Олује“, али то ће, уверен сам, остати исписано у историји великим словима као срамота међународне зајединице. Међутим, климање главом и прећуткивање страхота које су задесиле српски народ, како су то радиле претходне власти, данас су прошлост. Србија данас гласно тугује и не дозвољава да се заборави – „Олуја“ је једна од највећих срамота савремене Европе и целокупног човечанства, а свакако највеће етничко чишћење на тлу Европе после Другог светског рата. Јака Србија данас гради будућност, мир и сарадњу у нашем региону, али о злочинима више не ћути. Не дозвољава да се жртве забораве, нити да се ћути о ужасима које је претрпео српски народ“, поручио је Стефановић.