Министарство одбране Републике Србије
 
17.07.2021.

Саопштење



Поводом најновијих бруталних лажи које са циљем политизације случаја смрти старијег водника прве класе Дејана Стојковића, по ко зна који пут, смишљено пласира Нова С, Министарство одбране обавештава јавност да су овлашћена службена лица Војне полиције приликом узимања исказа од сведока тог догађаја у свему поступала у складу са законом и највишим професионалним стандардима.

Подсећамо да је истрага у вези са смрћу старијег водника Дејана Стојковића у надлежности Вишег јавног тужилаштва у Новом Пазару које је независно у свом раду и да Министарство одбране не жели да утиче на поступак који спроводи тужилаштво, а који ће довести до расветљавања  околности у вези са тим случајем.

Подсећамо да је одмах након догађаја потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић наложио Инспекторату одбране да изврши вандредни инспекцијски надзор, док је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић наложио формирање комисије за утврђивање евентуалне одговорности војне организације.

Уколико се утврди било какав  пропуст и одговорност војне организације, сви одговорни ће бити најоштрије санкционисани.

Злонамерна су и срамна сва произвољна тумачења, ширење лажи и измишљотина, пре него што надлежно тужилаштво утврди узрок смрти водника Дејана Стојковића. Нова С и други медији које води исто уредништво континуирано пласирају информације од неименованих извора или пак ставове јавних личности који смрт подофицира Војске Србије употребљавају искључиво за личну политичку промоцију.

Очигледно је да овај случај политизују они којима не одговара јачање Војске Србије.

Позивамо медије да покажу одговорност према јавно изговореној речи и уздрже се од произвољних тумачења и изношења неистина о смрти припадника Војске Србије те политизације овог догађаја.