Министарство одбране Републике Србије
 
13.07.2021.

УН захвалне Србији за допринос миру у свету



Подршка Србије мировним снагама Уједињених нација и пожртвованост српских мировњака веома се цени, што потврђују и речи подсекретара УН за мировне операције Жан-Пјер Лакроа, које је пренео ТАНЈУГ.

Лакроа је захвалио Србији на томе што је мисији у Централноафричкој Републици обезбедила болницу нивоа 2+, чиме је појачала капацитете мировних снага УН да својим припадницима обезбеде најквалитетнију здравствену заштиту - дијагностику, тријажу, превенцију и лечење болести, као и хируршке интервенције.

"Медицинска јединица из Србије збринула је хиљаде пацијената, укључујући и случајеве вируса корона, а поред помоћи људству УН, јединица је пружала здравствену заштиту и у локалној заједници", рекао је Лакроа.

Он је, такође, изразио захвалност Србији јер је обезбедила и пешадијску чету у мисији UNIFIL у Либану.

"Та јединица не само да је изузетно професионално извршавала војне задатке, већ је спроводила и хуманитарне активности како би локалним заједницама пружила подршку у борби против пандемије," истакао је Лакроа и додао да су УН посебно захвалне на пожртвованости мушкараца и жена који служе далеко од своје куће и у тешким условима.

У мултинационалним операцијама УН тренутно је ангажовано 263 припадника Војске Србије, а највећи број људи послат је у Привремене снаге УН у Либану, где служи 177 жена и мушкараца из Србије.