Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.07.2021.

UN zahvalne Srbiji za doprinos miru u svetu



Podrška Srbije mirovnim snagama Ujedinjenih nacija i požrtvovanost srpskih mirovnjaka veoma se ceni, što potvrđuju i reči podsekretara UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroa, koje je preneo TANJUG.

Lakroa je zahvalio Srbiji na tome što je misiji u Centralnoafričkoj Republici obezbedila bolnicu nivoa 2+, čime je pojačala kapacitete mirovnih snaga UN da svojim pripadnicima obezbede najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu - dijagnostiku, trijažu, prevenciju i lečenje bolesti, kao i hirurške intervencije.

"Medicinska jedinica iz Srbije zbrinula je hiljade pacijenata, uključujući i slučajeve virusa korona, a pored pomoći ljudstvu UN, jedinica je pružala zdravstvenu zaštitu i u lokalnoj zajednici", rekao je Lakroa.

On je, takođe, izrazio zahvalnost Srbiji jer je obezbedila i pešadijsku četu u misiji UNIFIL u Libanu.

"Ta jedinica ne samo da je izuzetno profesionalno izvršavala vojne zadatke, već je sprovodila i humanitarne aktivnosti kako bi lokalnim zajednicama pružila podršku u borbi protiv pandemije," istakao je Lakroa i dodao da su UN posebno zahvalne na požrtvovanosti muškaraca i žena koji služe daleko od svoje kuće i u teškim uslovima.

U multinacionalnim operacijama UN trenutno je angažovano 263 pripadnika Vojske Srbije, a najveći broj ljudi poslat je u Privremene snage UN u Libanu, gde služi 177 žena i muškaraca iz Srbije.