Министарство одбране Републике Србије
 
13.07.2021.

Састанак министара Стефановића и Закија



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који предводи српску делегацију у тродневној званичној посети Арапској Републици Египат, састао се данас у Каиру са главнокомандујућим Оружаних снага, министром одбране и војне производње генерал-потпуковником Мохамедом Ахмедом Закијем. Министри су, после разговора, потписали  Меморандум о сарадњи којим се стварају услови за унапређење и развој односа у области одбране између две државе. Министар Стефановић данас је дочекан уз највише војне и државне почасти, а састанку и разговору делегација присуствовале су водеће личности египатског Министарства одбране и Оружаних снага.

Министар Стефановић, после потписивања Меморандума, изразио је задовољство због сусрета са египатским колегом.

– Драго ми је да сам са министром одбране Египта генералом Мохамедом Ахмедом Закијем имао прилику данас да разговарам о важним темама, о сарадњи наше две земље, пре свега наша два министарства одбране. Сарадња министарстава одбране у области војне индустрије и сарадња комплекса фабрика које наступају на заједничком Војном комитету који се одвија у Египту, унапредиће и наше могућности, односно потенцијале које имамо у смислу сарадње наших компанија са египатским, али такође и понудити нашим партнерима из ове велике земље и могућности које српска одбрамбена индустрија данас има прилику да нуди. Потписали смо Меморандум о сарадњи који ће омогућити добар и квалитетан правни оквир за унапређење заједничког рада и то ће обухватити и помоћ у обуци у свим оним областима које су две земље сматрале потребним, али и нашу интезивирану сарадњу у области међународних мисија – изјавио је министар Стефановић.

Он је истакао да постоји заједничка жеља да се сарађује и у области обуке специјалних јединица.

– Хоћемо да наше јединице имају прилику да уче од најбољих египатских војника, као и да њихове војнике школујемо на нашој Војној академији и другим школама које нуди наша војска – истакао је Стефановић.

Министар је нагласио да је, са становишта Републике Србије, сарадња са Египтом изузетно значајна.

– У области одбране хоћемо да покушамо да оно што је некада била традиција у сарадњи и оно што су наше компаније некада радиле вратимо у тај колосек и да пружамо могућност да српске компаније буду значајније присутне на овом великом тржишту, али и да кроз заједничке пројекте опремања, а такође и развоја модерног наоружања, покажемо да та врста сарадње има изузетну перспективу – рекао је српски министар одбране.

Министар Стефановић је захвалио Његовој екселенцији министру Закију и свим његовим сарадницима на срдачном пријему и прилици да се српска делегација упозна са достигнућима Египта те да се путем конкретне сарадње унапреде могућности Војске Србије.

Главнокомандујући Оружаних снага, министар одбране и војне производње генерал-потпуковник Мохамед Ахмед Заки, упознао је, током разговора, министра Стефановића са безбедносном ситуацијом у региону и изразио спремност Арапске Републике Египат за проширење сарадње у области одбране са Републиком Србијом. Министар Заки је посебну пажњу посветио разматрању могућности за уапређење сарадње две војске, војно индустријског сектора те војнообразовних институција.

Осим министра Стефановића, разговорима су присуствовали државни секретар Бранко Живановић, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Мирољуб Чупић и заступник начелника Управе за војно здравство пуковник др Радивоје Анђелковић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.07.2021
mp4 (41,94 MB)
Састанак
13.07.2021
mp4 (199,64 MB)
Изјава министра Стефановића