Министарство одбране Републике Србије
 
30.06.2021.

Министар Стефановић: Нема племенитије дужности од заштите своје земље



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас завршној вежби кадета Војне академије и слушалаца Курса за резервне официре у рејону војног комплекса „Пасуљанске ливаде“. Стефановић је поручио да су ови млади људи понос наше Војске и понос наше земље.

- Оно што сам данас видео говори да ће бити и изузетне старешине и да ће бити заиста способни, стручни и професионални људи у нашој војсци. Драго ми је да их интересује и нова техника и да их интересује колико њихова земља напредује и колико данас више улаже у војску, и у савремено наоружање и у људе и њихова примања и услове живота – поручио је министар Стефановић, оцењујући да су кадети завршних година и слушаоци данас на полигону показали да су спремни да већ колико сутра преузму своје дужности.

Министар одбране истакао је, овом приликом, да нема племенитије и важније дужности од заштите своје земље.

-Зато хоћу да честитам овим младим људима који су се определили за ову професију која је свакако више од професије, јер је карактерише огромна љубав према Србији. Зато је важно да се наше старешине, официри, подофицири, војници и сви они који су део Министарства одбране и Војске Србије осећају и поносно и посебно што су део овог великог тима, чији је задатак да заштити своју земљу – поручио је министар Стефановић, који се захвалио и свим професорима и старешинама који су учествовали у обуци кадета и слушалаца Курса.

Данашња завршна вежба круна је комбинованог логоровања чији је циљ провера степена оспособљености кадета родова Пешадије и Оклопних јединица и слушалаца Курса за резервне официре рода Пешадије у командовању стрељачким и тенковским водом, руковању и управљању ватром у одбрани и у нападу, као и провера степена оспособљености  кадета Техничких и Логистичких служби.

Кадет четврте године Војне академије Вукашин Шајић, са смера Пешадија, истиче да су његове колеге и он веома задовољни спремношћу коју су показали на завршној вежби.

- Данас смо извели  завршну тактичку вежбу са бојевим гађањем чија је тема била „Ојачани стрељачки вод у одбрани“. Пошто је вод ојачан, могли сте да видите одељење минобацача које је подржавало стрељачки вод, док је он прихватао нападе непријатеља, повлачио се на резервне положаје и затим извео противнапад. Све ово што смо ми на Војној академији прошли теоретски са нашим професорима, у нашем кабинетима, имали смо прилику да у протеклих месец и по дана прођемо и практично на теренима – наглашава кадет Шајић.

Према речима кадета 142. класе Војне академије Анице Милосављевић, која похађа модул Ракетни системи, завршна вежба значајна је због ступања на прве дужности у јединице Војске Србије и добијања првог официрског чина.

- Ова вежба је значајна и због повезаности теорије и праксе, а Војна академија иначе подржава дуално образовање. Ја сам данас била у склопу логистике која је подржала пешадију и тенкисте и ту смо приказали повезаност између служби  и родова Војске Србије – истакла је кадет Милосављевић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.06.2021
mp4 (169,57 MB)
Вежба
30.06.2021
mp4 (180,02 MB)
Изјава министра Стефановића
30.06.2021
mp4 (62,57 MB)
Изјава кадета Вукашина Шајића
30.06.2021
mp4 (69,8 MB)
Изјава кадета Анице Милосављевић