Министарство одбране Републике Србије
 
20.06.2021.

Стефановић за „Скај Њуз“: Војно смо неутрални, то је наша предностБритански „Скај Њуз“ оценио је да је недавна посета министра одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Бена Воласа Србији, чији је домаћин био потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић, знак жеље Краљевства да се ојачају везе са државом са којом није увек било на истим странама.

„Данас британске снаге раме уз раме са српским снагама вежбају борбу против терориста. Ово је први пут да је један британски министар одбране посетио Србију. То је знак жеље Велике Британије да ојача везе са државом са којом није увек била на истим странама, посебно током рата на Косову пре више од 20 година. Али ако се вратимо још даље уназад, борили смо се на истој страни током оба светска рата. То је заједничка историја која се не заборавља“, навела је Дебора Хајнес извештавајући са мултинационалне вежбе „Платинасти вук“ која је одржана у нашој бази „Југ“ код Бујановца.

Том приликом на питање новинарке „Скај њуза“ са ким Србија радије изводи обуке – са британским или руским снагама, министар Стефановић одговорио је и са једнима и са другима.

„Mи смо војно неутрални, тако да не морамо да радије изводимо обуке ни са једнима, ни са другима, бирамо и једне и друге. То је наша предност“, рекао је Стефановић.

На овогодишњој вежби „Платинасти вук“ која се одржавала од 3. до 18. јуна у бази код Бујановца, учествовала су укупно 524 припадника Војске Србије и оружаних снага из 10 партнерских земаља.

Ове године први пут су учешће узели и припадници оружаних снага Грчке  и Француске, док је уз 259 припадника Војске Србије, контигент оружаних снага Уједињеног Краљевства са 69 припадника био најбројнији.

На питање „Скај њуза“ да ли Русија може ово обновљено пријатељство између две земље посматрати са сумњом, британски министар одбране је одговорио: „Балкан је важан за безбедност Европе. Ми не долазимо овде да бисмо стварали проблеме. Дошли смо овде да створимо партнерство“, рекао је Волас који је боравио у посети Србији 16. и 17. јуна.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.06.2021
mp4 (247,01 MB)
Прилог „Скај Њуз“-а