Министарство одбране Републике Србије
 
16.06.2021.

Састанак министара Стефановића и ВоласаДелегације министарстава одбране Републике Србије и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске које су предводили министри др Небојша Стефановић и Бен Волас састале су се данас у Београду. Министар Стефановић истакао је, по завршетку састанка, да данашња прва посета министра одбране Уједињеног Краљевства Србији има стратешки значај, не само за два министарства одбране, већ и за развој свеукупних односа наших земаља, док је министар Волас поручио да је пред Британијом и Србијом светла будућност у јачању партнерства.

После састанка потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и министар Бен Волас потписали су Аранжман о унапређењу сарадње у области одбране између Републике Србије и Уједињеног Краљевства.
 
Волас је захвалио министру Стефановићу и истакао да је ово веома важан дан и да се надовезује на претходну сарадњу са Србијом.
 
– Док ово говорим готово 70 британских војника изводи вежбу заједно са српским војницима у Србији. Пред Британијом и Србијом је светла будућност у јачању нашег партнерства. За нас је веома важно да на Балкану имамо добре партнере, снажне партнере, а Србија јесте земља са којом можемо још више сарађивати и више радити на нашу узајамну корист – нагласио је министар Волас.
 
Према његовим речима, у интересу Уједињеног Краљевства јесте да Србија буде снажна и успешна, додајући да нема сумње да је у интересу Србије да има партнере на различитим странама.

– Мислим да делимо много заједничких вредности на којима можемо да радимо заједно. Имамо много заједничких одбрамбених интереса које можемо да развијамо. Србија ће се, рецимо, придружити Уједињеном Краљевству у оквиру Уједињених нација у мисији на Кипру – оценио је министар Волас.
 
Како је нагласио, заједничка је мисија да се осигура да оба наша народа буду безбедна, сигурна и да постану све јача.
 
– Радујем се испуњавању свега што смо данас потписали како то не би било само парче папира, већ однос који се гради, који ће, по мом мишљењу, трајати, у свету који је све немирнији и несигурнији. И управо је ту потребно имати пријатеља, а Британија и Србија имају намеру да изграде снажно пријатељство у овом делу света и да се постарају да оно постане све снажније – истакао је министар Волас.
 
Он је изразио посебно задовољство због потписаног Аранжмана о унапређењу сарадње у области одбране.
 
– И пре него што је министар одбране Стефановић  постао министар одбране и пре него што сам ја дошао на ову функцију, обојица смо радили у области безбедности и борбе против тероризма у министарствима унутрашњих послова.  Мислим да тај однос који траје чини наше грађане безбеднијим и очекујем да ћемо на тим основама градити чвршћу сарадњу – закључио је министар Волас.

Министар Стефановић пожелео је искрену добродошлицу високом госту и изразио задовољство чињеницом да је ово прва званична посета министра одбране Уједињеног Краљевства Србији икада.
 
– Ова посета, заиста, представља круну наше досадашње сарадње, свега онога што смо радили у претходном периоду, свих обука, тренинга, вежби. Она има стратешки значај, не само за министарства одбране, већ и за развој свеукупних односа наших земаља. Она ће уједно бити и добра основа за утврђивање смерница за даљи развој наших односа – рекао је српски министар.
 
Он је истакао да су две стране, потписивањем Аранжмана о унапређењу сарадње у области одбране, изразиле спремност и опредељење за наставак интензивне билатералне сарадње између два министарства и две војске.
 
– Уједињено Краљевство је значајна, велика сила, и технолошка и војна, због чега она и јесте, између осталог, пожељан партнер за нашу војску, за нашу државу, и ми смо спремни да заједнички радимо како би одговорили на све безбедносне изазове који су пред нама у савременом добу, а истовремено и да одржавамо висок ниво способности наших војски – изјавио је Стефановић.
 
Министар Стефановић је најавио да ће српска и британска делегација сутра присуствовати вежби „Платинасти вук“ на којој је, поред припадника наше војске, контигент из Уједињеног Краљевства најбројнији, са 69 припадника. Он је истакао да ће та вежба показати спремност да се у међународним мисијама УН и ЕУ остварују највиши стандарди.

– Истовремено желим да изразим и задовољство због наше заједничке мисије на Кипру. То је мисија у којој ће учествовати и припадници српске војне полиције заједно са представницима војске Уједињеног Краљевства и хоћу да се захвалим на подршци коју смо добили у реализацији ове мисије, за коју сматрам да је једна од најзначајнијих  у конкретном развоју односа две војске. Овом приликом желим да се у име свих припадника Министарства одбране захвалим министру Воласу и британској страни и на урученој донацији која је била намењена за борбу против ковида-19. Добили смо донацију на почетку кризе, што је веома значајно, јер је помогла да наше војно здравство активније одговори на ове изазове и на томе смо, заиста, као пријатељи захвални – рекао је Стафановић.
 
Српски министар додао је да је током састанка било речи и о могућностима војно-индустријске сарадње која је веома значајна за Републику Србију и најавио да ће у наредним месецима наши тимови разматрати конкретне облике те сарадње, која ће се огледати у унапређењу оперативних способности наше Војске и ангажовању наших младих научника.
 
– Наша заједничка историја из светских ратова у којима смо били најчвршћи савезници и наша будућност у којој можемо да сарађујемо као две веома блиске земље, обавезују нас да на овоме много радимо, а ја хоћу да још једном захвалим и министру и његовој делегацији што су изразили спремност да заједно са Србијом раде на унапређењу наше безбедности, стабилности и као што је данас истакао и  председник Вучић, у разговору са министром Воласом, да радимо на томе да наше земље напредују и да међусобно подржавају једна другу – рекао је Стефановић
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.06.2021
mp4 (195,9 MB)
Састанак и потписивање Аранжмана о унапређењу сарадње у области одбране
16.06.2021
mp4 (205,63 MB)
Обраћање министра одбране Уједињеног Краљевства Бена Воласа
16.06.2021
mp4 (374,45 MB)
Обраћање министра Стефановића