Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2009.

Свечаност у амбасади Републике Чешке



Министар одбране Чешке Мартин Бартак данас је у амбасади те земље у Београду свечано уручио официрске сабље генерала Александра Франтишека Заха начелнику Војне академије бригадном генералу Младену Вуруни и ректору Универзитета одбране Чешке бригадном генералу у пензији Рудолфу Урбану.

Сабље су додељене као признање за успешну сарадњу две високошколске установе, а израђене су као верне реплике оружја које је носио генерал Зах, који је био један од оснивача војног школства у Србији.

Свечаности су присуствовали и министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, амбасадор Чешке у Србији Хана Хубачкова као и бројне званице из система одбране.

Министар Шутановац том приликом је истакао да нема снажне и стабилне Србије без снажне и стабилне Војске што, према његовим речима, подразумева добро организовано војно школство.

Он је подсетио да је током протекле године много учињено на реформи војнообразовног система што је крунисано акредитацијом Војне и Војномедицинске академије. Шутановац је захвалио Министарству одбране Чешке на помоћи у том пројекту. Министар је додао да очекује да идуће године, када Војна академије прославља 160 година постојања, буде основан Војни универзитет налик оном у Чешкој.

Министар Бартак поновио је да ће Чешка наставити да подржава Србију у њеним европским интеграцијама и реформи система одбране. Он је нагласио да ће један од праваца будуће сарадње бити у области војног образовања, што према његовим речима има значајну симболику јер је генерал Александар Франтишек Зах, пореклом Чех, био један од установитеља српске Војне академије.

Бригадни генерал Вуруна истакао је да у име Војне академије прима признање са осећајем части и да ће је као знамење увек радо и са поносом представљати.

Генерал Урбан истакао је да образовање војника представља један од услова напретка читаве земље. Он је изразио задовољство што је сарадња и заједнички рад са Војном академијом у процесу њене акредитације после четири године успешно завршена.

За допринос сарадњи са Универзитетом одбране Чешке изасланик одбране те земље пуковник Владимир Хуљак уручио је плакете генерал-мајор у пензији Видосаву Ковачевићу, бившем начелнику Војне академије и пуковнику у пензији Јоже Сивачеку, бившем декану Војне академије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА