Министарство одбране Републике Србије
 
14.06.2021.

Обележавање 25. годишњице потписивања Споразума о подрегионалној контроли наоружањаПоводом обележавања 25. годишњице потписивања Споразума о подрегионалној контроли наоружања данас је одржана свечана седница Подрегионалне консултативне комисије на којој су учествовали високи представници Страна у Споразуму и међународне заједнице.
 
Учесници свечане седнице Подрегионалне консултативне комисије, која се овог пута одржава у видео формату, осврнули су се на протеклих четврт века реализације Споразума.

Споразум о подрегионалној контроли наоружања, који је постао један од кључних механизама за очување и промоцију сигурности и стабилности у региону југоисточне Европе, потписан је 14. јуна 1996. године у Фиренци.
 
Реч је о Споразуму који је први, и до сада једини, успешно примењен механизам контроле конвенционалног наоружања у свету. Његову посебност препознала је и међународна заједница, како кроз упућивање бројних асистента и гостију посматрача у инспекцијске мисије, тако и учешћем страних полазника на курсевима и активностима које се баве реализацијом Споразума.

Детаљније о Споразуму о подрегионалној контроли наоружања >>>