Министарство одбране Републике Србије
 
06.06.2021.

Српски и британски војни оркестар одржали концерт у Дому Војске Србије



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је вечерас у Дому Војске Србије заједничком концерту Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички" и Гудачког оркестра Грофице од Весекса.

На разноврсном репертоару нашли су се, поред традиционалних српских и британских војних маршева, аранжмани познатих композиција домаће и интернационалне музике. Скупа са војним музичарима своје умеће на виолини представила је и амбасадорка Уједињеног Краљевства Шан Меклауд.

Министар Стефановић похвалио је изузетан заједнички наступ српског и британског оркестра.

– Хвала вам што сте дошли у Србију. Свестан сам да у овом изазовном времену епидемије корона вируса то није било лако. Надам се да сте уживали у традиционалном српском гостопримству – рекао је министар Стефановић, обраћајући се војним музичарима из Уједињеног Краљевства.

Захваљујући се нашем ансамблу „Бинички“, министар је нагласио да су њихови наступи недостајали и да је изузетно поносан на њих.

– Хвала вам за све што радите, заиста се осећам поносно када слушамо вашу музику – рекао је Стефановић.

Он се захвалио, овом приликом, и амбасадорки Меклауд на труду који је уложила да британски војни оркестар дође у Србију.

– Уложили смо велике напоре да унапредимо наше односе. За неколико дана имаћемо прилику да угостимо министра одбране Уједињеног Краљевства Бена Воласа који ће присуствовати вежби „Платинасти вук“ и то је значајан симбол унапређења свеукупних односа наше две земље – рекао је Стефановић.

Он је истакао да су односи између две војске одлични, а да су заједничке вежбе прилика да Војска Србије повећа способности и интероперабилност, али и да се сетимо оних времена када смо заједнички побеђивали и били најчвршћи савезници.

– Чак и данас када не размишљамо о свим питањима исто, поштујемо једни друге. Мислим да је и овај вечерашњи наступ оркестара добар пример како можемо заједно да радимо и правимо резултате на које смо сви поносни – рекао је Стефановић.

Амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији Шан Меклауд захвалила је министру Стефановићу и Министарству одбране на организацији концерта, а музичарима на прилици да вечерас свира скупа са њима.

Изасланик одбране Велике Британије пуковник Ник Илић изразио је наду да је овај концерт само почетак сарадње и да ће „Бинички“, уколико то епидемиолошке мере дозволе, путовати у Лондон и наступити пред тамошњом публиком.

Он је подсетио да су у време Првог светског рата, Срби певали „Тамо далеко“, а да су сличну песму певале и медицинске сестре сећајући се својих родих села у Енглеској, Шкотској, Ирској и Велсу. Према његовим речима, Србија и Британија су тада биле савезнице и то се не сме заборавити.

Начелник Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ мајор Никола Живковић рекао је да су вечерашњим концертом музичари из Србије и Британије пренели заједничку поруку језиком музике који су сви разумели.

Диригенткиња Катарина Божић уручила је колегиници из Велике Британије капетану Сари Маринеску захвалницу Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ у знак сећања на сарадњу и заједничке наступе.

Концерту су присуствовали и чланови војно-дипломатског кора акредитовани у Републици Србији.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.06.2021
mp4 (371,99 MB)
Концерт
06.06.2021
mp4 (226,74 MB)
Обраћање министра Стефановића
06.06.2021
mp4 (66,07 MB)
Обраћање амбасадорке Уједињеног Краљевства Шан Меклауд
06.06.2021
mp4 (274,37 MB)
Обраћање пуковника Ника Илића
06.06.2021
mp4 (84,91 MB)
Обраћање мајора Николе Живковића