Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.06.2021.

Srpski i britanski vojni orkestar održali koncert u Domu Vojske Srbije



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je večeras u Domu Vojske Srbije zajedničkom koncertu Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički" i Gudačkog orkestra Grofice od Veseksa.

Na raznovrsnom repertoaru našli su se, pored tradicionalnih srpskih i britanskih vojnih marševa, aranžmani poznatih kompozicija domaće i internacionalne muzike. Skupa sa vojnim muzičarima svoje umeće na violini predstavila je i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Šan Meklaud.

Ministar Stefanović pohvalio je izuzetan zajednički nastup srpskog i britanskog orkestra.

– Hvala vam što ste došli u Srbiju. Svestan sam da u ovom izazovnom vremenu epidemije korona virusa to nije bilo lako. Nadam se da ste uživali u tradicionalnom srpskom gostoprimstvu – rekao je ministar Stefanović, obraćajući se vojnim muzičarima iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Zahvaljujući se našem ansamblu „Binički“, ministar je naglasio da su njihovi nastupi nedostajali i da je izuzetno ponosan na njih.

– Hvala vam za sve što radite, zaista se osećam ponosno kada slušamo vašu muziku – rekao je Stefanović.

On se zahvalio, ovom prilikom, i ambasadorki Meklaud na trudu koji je uložila da britanski vojni orkestar dođe u Srbiju.

– Uložili smo velike napore da unapredimo naše odnose. Za nekoliko dana imaćemo priliku da ugostimo ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Bena Volasa koji će prisustvovati vežbi „Platinasti vuk“ i to je značajan simbol unapređenja sveukupnih odnosa naše dve zemlje – rekao je Stefanović.

On je istakao da su odnosi između dve vojske odlični, a da su zajedničke vežbe prilika da Vojska Srbije poveća sposobnosti i interoperabilnost, ali i da se setimo onih vremena kada smo zajednički pobeđivali i bili najčvršći saveznici.

– Čak i danas kada ne razmišljamo o svim pitanjima isto, poštujemo jedni druge. Mislim da je i ovaj večerašnji nastup orkestara dobar primer kako možemo zajedno da radimo i pravimo rezultate na koje smo svi ponosni – rekao je Stefanović.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Meklaud zahvalila je ministru Stefanoviću i Ministarstvu odbrane na organizaciji koncerta, a muzičarima na prilici da večeras svira skupa sa njima.

Izaslanik odbrane Velike Britanije pukovnik Nik Ilić izrazio je nadu da je ovaj koncert samo početak saradnje i da će „Binički“, ukoliko to epidemiološke mere dozvole, putovati u London i nastupiti pred tamošnjom publikom.

On je podsetio da su u vreme Prvog svetskog rata, Srbi pevali „Tamo daleko“, a da su sličnu pesmu pevale i medicinske sestre sećajući se svojih rodih sela u Engleskoj, Škotskoj, Irskoj i Velsu. Prema njegovim rečima, Srbija i Britanija su tada bile saveznice i to se ne sme zaboraviti.

Načelnik Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ major Nikola Živković rekao je da su večerašnjim koncertom muzičari iz Srbije i Britanije preneli zajedničku poruku jezikom muzike koji su svi razumeli.

Dirigentkinja Katarina Božić uručila je koleginici iz Velike Britanije kapetanu Sari Marinesku zahvalnicu Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ u znak sećanja na saradnju i zajedničke nastupe.

Koncertu su prisustvovali i članovi vojno-diplomatskog kora akreditovani u Republici Srbiji.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.06.2021
mp4 (371,99 MB)
Koncert
06.06.2021
mp4 (226,74 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića
06.06.2021
mp4 (66,07 MB)
Obraćanje ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva Šan Meklaud
06.06.2021
mp4 (274,37 MB)
Obraćanje pukovnika Nika Ilića
06.06.2021
mp4 (84,91 MB)
Obraćanje majora Nikole Živkovića