Министарство одбране Републике Србије
 
04.06.2021.

Министар Стефановић у фабрици „Слобода“ у Чачку



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је са руководством фабрике „Слобода“ у Чачку, где је током ноћи дошло до пожара и серије експлозија у издвојеном делу фабрике који је предвиђен за складиштење и чување елемената за комплетирање упаљача.

Он је навео да у магацину у којем је дошло до експлозије није било артиљеријске муниције, како се то спекулисало у јавности, већ је реч о одређеним компонентама упаљача.

- Није било такве врсте муниције, али то, наравно, не значи да је опасност у потпуности отклоњена. Тек када прође време предвиђено правилницима и када буде потпуно безбедно да се приђе, истрага ће показати шта су узроци пожара, односно експлозија које су након тога уследиле. Брзом интервенцијом руководства "Слободе" евакуисани су сви радници који су се у том тренутку налазили у кругу фабрике. И, што је најважније, нико није страдао, нити је повређен – нагласио је Стефановић.

Министар је најавио да очекује да ће током дана хеликоптери Војске, у складу са проценом надлежних из Ратног ваздухопловства, учествовати у гашењу пожара и објаснио да ће летелице са безбедне висине на место пожара бацати више од четири тоне воде, што би требало да помогне да се пожар коначно угаси.

Како је додао, у складу са правилима по истеку 24 часа од последње детонације моћи ће да приђу и јединице, односно стручњаци из области пиротехнике, а затим и ватрогасци који ће деловати у складу са потребама.

– Срећа у несрећи је што је реч о издвојеном магацину. Дакле, ништа се није догодило у кругу оних делова фабрике који су везани за непосредну производњу. Наравно, најважнија ствар је да нико од људи није страдао и да нико није повређен. Очекујем да после анализа током наредних недеља и истраге коју ће спровести надлежни органи, дођемо до свих одговора на питања како је дошло до ове ситуације, колика је укупна штета и шта су мере које треба да се предузму да се овако нешто у будућности не би дешавало– рекао је Стефановић.

Он је рекао и да очекује да ће током викенда пожар у потпуности бити угашен, те да ће од понедељка фабрика, која храни више од 2.000 људи, моћи да настави са редовним радом.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.06.2021
mp4 (322,25 MB)
Изјава министра Стефановића
04.06.2021
mp4 (84,17 MB)
Обилазак