Министарство одбране Републике Србије
 
04.06.2021.

Састанак представника Управе за стратегијско планирање са делегацијом Европске одбрамбене агенције



Представници Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране Министарства одбране на челу са пуковником Славеном Вујићем одржали су данас састанак путем видео-линка са делегацијом Европске одбрамбене агенције коју је предводио Етијен де Дуран, шеф Канцеларије извршног директора Европске одбрамбене агенције за политику.

На састанку који је иницирала Европска одбрамбена агенција представљена су стратегијска документа - Стратегија националне безбедности и Стратегија одбране Републике Србије, које је усвојила Народна скупштина 27. децембра 2019. године.
 
На састанку је наглашено да Република Србија помно прати промене у окружењу и прилагођава своју безбедносну и одбрамбену политику тим променама, како би на најбољи начин штитила и остваривала своје националне и одбрамбене интересе.
 
Указано је, такође, да је Република Србија опредељена да, у складу са одлуком о војној неутралности, јача одбрамбене капацитете и развија одбрамбену индустрију, ефикасан и економски одржив систем одбране, професионалну и ефикасну војску, способности у складу са мисијама и задацима Војске Србије, транспарентност послова одбране и одговарајуће цивилно-војне односе као важне претпоставке демократски уређеног друштва.

У оквиру дискусије, разматране су теме од значаја за даљи развој одбрамбене сарадње у областима од обостраног интереса у оквиру Административног аранжмана између Европске одбрамбене агенције и Министарства одбране Републике Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА