Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.06.2021.

Sastanak predstavnika Uprave za strategijsko planiranje sa delegacijom Evropske odbrambene agencije



Predstavnici Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane na čelu sa pukovnikom Slavenom Vujićem održali su danas sastanak putem video-linka sa delegacijom Evropske odbrambene agencije koju je predvodio Etijen de Duran, šef Kancelarije izvršnog direktora Evropske odbrambene agencije za politiku.

Na sastanku koji je inicirala Evropska odbrambena agencija predstavljena su strategijska dokumenta - Strategija nacionalne bezbednosti i Strategija odbrane Republike Srbije, koje je usvojila Narodna skupština 27. decembra 2019. godine.
 
Na sastanku je naglašeno da Republika Srbija pomno prati promene u okruženju i prilagođava svoju bezbednosnu i odbrambenu politiku tim promenama, kako bi na najbolji način štitila i ostvarivala svoje nacionalne i odbrambene interese.
 
Ukazano je, takođe, da je Republika Srbija opredeljena da, u skladu sa odlukom o vojnoj neutralnosti, jača odbrambene kapacitete i razvija odbrambenu industriju, efikasan i ekonomski održiv sistem odbrane, profesionalnu i efikasnu vojsku, sposobnosti u skladu sa misijama i zadacima Vojske Srbije, transparentnost poslova odbrane i odgovarajuće civilno-vojne odnose kao važne pretpostavke demokratski uređenog društva.

U okviru diskusije, razmatrane su teme od značaja za dalji razvoj odbrambene saradnje u oblastima od obostranog interesa u okviru Administrativnog aranžmana između Evropske odbrambene agencije i Ministarstva odbrane Republike Srbije.
photoFOTOGALERIJA