Министарство одбране Републике Србије
 
31.05.2021.

Саопштење



После више упозорења које је Војска Србије, током прошле и ове године, упутила локалној  самоуправи у Лучанима да је привремени мост преко реке Бјелице у селу Вича код Гуче небезбедан за даље коришћење, инжињеријске јединице Друге бригаде Копнене војске су га данас уклониле. 
 
Војска Србије поставила је тешки механизовани мост преко реке Бјелице децембра 2018. године на молбу локалне самоуправе јер је, услед поплава, мост који је до тада био у употреби тешко оштећен. Механизовани мост требало је да послужи као хитно решење и помоћ мештанима док локална самоуправа не изгради нови мост за пешачки и друмски саобраћај. С обзиром на то да је реч о инжињеријском средству које због подложности атмосферским утицајима није намењено да служи као стални мосни прелаз, Војска Србије је више пута упозоравала општину Лучани да је неопходно да се хитно приступи изградњи новог моста, те да ће привремени мост убрзо постати небезбедан.
 
С обзиром на то да су стручни органи инжињеријских јединица проценили да би се даљом употребом привременог моста преко реке Бјелице у селу Вича могли довести у опасност лица и возила која га користе, дато је наређење да се мост уклони ради оправке и сервисирања.