Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.05.2021.

Saopštenje



Posle više upozorenja koje je Vojska Srbije, tokom prošle i ove godine, uputila lokalnoj  samoupravi u Lučanima da je privremeni most preko reke Bjelice u selu Viča kod Guče nebezbedan za dalje korišćenje, inžinjerijske jedinice Druge brigade Kopnene vojske su ga danas uklonile. 
 
Vojska Srbije postavila je teški mehanizovani most preko reke Bjelice decembra 2018. godine na molbu lokalne samouprave jer je, usled poplava, most koji je do tada bio u upotrebi teško oštećen. Mehanizovani most trebalo je da posluži kao hitno rešenje i pomoć meštanima dok lokalna samouprava ne izgradi novi most za pešački i drumski saobraćaj. S obzirom na to da je reč o inžinjerijskom sredstvu koje zbog podložnosti atmosferskim uticajima nije namenjeno da služi kao stalni mosni prelaz, Vojska Srbije je više puta upozoravala opštinu Lučani da je neophodno da se hitno pristupi izgradnji novog mosta, te da će privremeni most ubrzo postati nebezbedan.
 
S obzirom na to da su stručni organi inžinjerijskih jedinica procenili da bi se daljom upotrebom privremenog mosta preko reke Bjelice u selu Viča mogli dovesti u opasnost lica i vozila koja ga koriste, dato je naređenje da se most ukloni radi opravke i servisiranja.