Министарство одбране Републике Србије
 
31.05.2021.

Обележена 212. годишњица боја на Чегру



Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је данас венац крај споменика Стевану Синђелићу, поводом обележавања 212. годишњице боја на Чегру.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводио је државну церемонију, a у оквиру Спомен - комплекса на Чегру код Ниша венце су положили и представници Града Ниша, Општине Пантелеј, Српско-руског хуманитарног центра, породице Синђелић, као и представници удружења грађана опредељених за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба.

Бој на Чегру, који се одиграо 31. маја 1809. године, један је од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка. Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, упркос херојском отпору нису успели да остваре победу у овом боју који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку.

Борећи се против надмоћнијег противника српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна  столећа.