Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.05.2021.

Obeležena 212. godišnjica boja na Čegru



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac kraj spomenika Stevanu Sinđeliću, povodom obeležavanja 212. godišnjice boja na Čegru.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor predvodio je državnu ceremoniju, a u okviru Spomen - kompleksa na Čegru kod Niša vence su položili i predstavnici Grada Niša, Opštine Pantelej, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, porodice Sinđelić, kao i predstavnici udruženja građana opredeljenih za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba.

Boj na Čegru, koji se odigrao 31. maja 1809. godine, jedan je od najtragičnijih oružanih sukoba u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka. Srpski ustanici, predvođeni Stevanom Sinđelićem, uprkos herojskom otporu nisu uspeli da ostvare pobedu u ovom boju koji je označio početak sloma ustanka u Beogradskom pašaluku.

Boreći se protiv nadmoćnijeg protivnika srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna  stoleća.