Министарство одбране Републике Србије
 
28.05.2021.

Министар Стефановић на промоцији нових подофицира РВ и ПВО



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас у Дому Гарде промоцији 89 нових подофицира Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране. Стефановић је истакао да је у питању класа која улази у историју као прва која је дошла из цивилства и да је задовољан јер је реч о младим људима које одликује изузетна мотивација.  

Реч је о првој класи полазника Курса за подофицире РВ и ПВО који су у професионалну војну службу примљени из грађанства, а након селекција по конкурсу и успешног окончања шестомесечних усавршавања за послове одржавања средстава у нашим центрима за обуку и јединицама.   
 
– Ваша земља и ваша војска од вас очекују много. Опредељење за војничку каријеру,  и то не било какву него каријеру старешине Војске Србије, није лако. Ваш посао биће одржавање наших летелица и противваздухопловних система. Сви се осећамо сигурно кад знамо да РВ и ПВО ради свој посао. Наша Копнена војска зна да може да изврши сваки свој задатак када РВ и ПВО ради оно шта треба, али нити пилоти могу да лете, нити ПВО системи могу да функционишу, уколико ви нисте најбољи у свом послу – рекао је Стефановић.
 
Министар одбране изразио је задовољство због посвећености и мотивације које су до сада показали полазници наведеног Курса за подофицире, а у шта се и лично уверио приликом недавног обиласка њихове обуке у Батајници.

– Посао у Министарству одбране и Војсци Србије захтева посвећене људе који изнад свега воле своју земљу. То је посао који је више од професије. Ово је уједно и велика прилика за младе људе, јер је наша земља економски јача и можемо да набављамо најсавременије системе и опрему и са тим ћемо наставити и у наредним годинама – рекао је Стефановић.
 
Истичући да не сумња у храброст, патриотизам и одлучност младих старешина, навео је да од њих очекује да и у наредном периоду стичу нова знања и вештине.
 
– Ових првих шест месеци само су добар почетак и добра основа за све оно што ћете, надам се, у свом раду показати и научити у наредном периоду. Очекујем од вас да ћете дати велики допринос изградњи још јаче Војске Србије, јер само јака Војска гарантује да ће наша Србија бити јака, слободна и независна – рекао је Стефановић.
 
Министар је најуспешнијима у класи - водницима Драгани Гелић, Марку  Ивановићу и Ивани Стефановић - симболично доделио ручне сатове.

Водник Драгана Гелић је у свом обраћању истакла је да је период усавршавања био тежак, али занимљив и узбудљив.
 
– Грађани су одувек били поносни на своју војску, јер је српска војска увек била и остала део свог народа – истакла је Гелић и додала да успех на Курсу и прве чинове млади водници дугују својим инструкторима и старешинама који су са њима несебично делили знања и искуства.

Шестомесечно усавршавање које је претходило данашњој свечаности организовала је и спровела Команда за обуку док је план Курса направила Команда Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране на основу потреба за одговарајућим специјалностима подофицирског кадра.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.05.2021
mp4 (203,58 MB)
Свечаност
28.05.2021
mp4 (156,41 MB)
Обраћање министра Стефановића
28.05.2021
mp4 (181,62 MB)
Обраћање водника Драгане Гелић