Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.05.2021.

Ministar Stefanović na promociji novih podoficira RV i PVO



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas u Domu Garde promociji 89 novih podoficira Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Stefanović je istakao da je u pitanju klasa koja ulazi u istoriju kao prva koja je došla iz civilstva i da je zadovoljan jer je reč o mladim ljudima koje odlikuje izuzetna motivacija.  

Reč je o prvoj klasi polaznika Kursa za podoficire RV i PVO koji su u profesionalnu vojnu službu primljeni iz građanstva, a nakon selekcija po konkursu i uspešnog okončanja šestomesečnih usavršavanja za poslove održavanja sredstava u našim centrima za obuku i jedinicama.   
 
– Vaša zemlja i vaša vojska od vas očekuju mnogo. Opredeljenje za vojničku karijeru,  i to ne bilo kakvu nego karijeru starešine Vojske Srbije, nije lako. Vaš posao biće održavanje naših letelica i protivvazduhoplovnih sistema. Svi se osećamo sigurno kad znamo da RV i PVO radi svoj posao. Naša Kopnena vojska zna da može da izvrši svaki svoj zadatak kada RV i PVO radi ono šta treba, ali niti piloti mogu da lete, niti PVO sistemi mogu da funkcionišu, ukoliko vi niste najbolji u svom poslu – rekao je Stefanović.
 
Ministar odbrane izrazio je zadovoljstvo zbog posvećenosti i motivacije koje su do sada pokazali polaznici navedenog Kursa za podoficire, a u šta se i lično uverio prilikom nedavnog obilaska njihove obuke u Batajnici.

– Posao u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije zahteva posvećene ljude koji iznad svega vole svoju zemlju. To je posao koji je više od profesije. Ovo je ujedno i velika prilika za mlade ljude, jer je naša zemlja ekonomski jača i možemo da nabavljamo najsavremenije sisteme i opremu i sa tim ćemo nastaviti i u narednim godinama – rekao je Stefanović.
 
Ističući da ne sumnja u hrabrost, patriotizam i odlučnost mladih starešina, naveo je da od njih očekuje da i u narednom periodu stiču nova znanja i veštine.
 
– Ovih prvih šest meseci samo su dobar početak i dobra osnova za sve ono što ćete, nadam se, u svom radu pokazati i naučiti u narednom periodu. Očekujem od vas da ćete dati veliki doprinos izgradnji još jače Vojske Srbije, jer samo jaka Vojska garantuje da će naša Srbija biti jaka, slobodna i nezavisna – rekao je Stefanović.
 
Ministar je najuspešnijima u klasi - vodnicima Dragani Gelić, Marku  Ivanoviću i Ivani Stefanović - simbolično dodelio ručne satove.

Vodnik Dragana Gelić je u svom obraćanju istakla je da je period usavršavanja bio težak, ali zanimljiv i uzbudljiv.
 
– Građani su oduvek bili ponosni na svoju vojsku, jer je srpska vojska uvek bila i ostala deo svog naroda – istakla je Gelić i dodala da uspeh na Kursu i prve činove mladi vodnici duguju svojim instruktorima i starešinama koji su sa njima nesebično delili znanja i iskustva.

Šestomesečno usavršavanje koje je prethodilo današnjoj svečanosti organizovala je i sprovela Komanda za obuku dok je plan Kursa napravila Komanda Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na osnovu potreba za odgovarajućim specijalnostima podoficirskog kadra.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.05.2021
mp4 (203,58 MB)
Svečanost
28.05.2021
mp4 (156,41 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića
28.05.2021
mp4 (181,62 MB)
Obraćanje vodnika Dragane Gelić