Министарство одбране Републике Србије
 
27.05.2021.

Састанак министра одбране и шефице Канцеларије УН у Београду



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са новоименованом представницом генералног секретара Уједињених нација и шефицом Канцеларије УН у Београду Мари Јамашитом.

Он је Јамашити честитао на именовању, пожелео јој пуно успеха на новој дужности и изразио наду да ће се током њеног мандата, сарадња Министарства одбране и Војске Србије са Канцеларијом УН, као и протеклих година, одвијати на обострано задовољство.

Министар Стефановић је навео да су Уједињене нације за нас најзначајнија међународна организација, која је за Србију посебно важна у погледу заштите нашег суверенитета и територијалног интегритета. Добра сарадња са Канцеларијом УН у Београду је, према његовим речима, од кључног значаја, имајући у виду да је она главни канал комуникације са Мисијом УН на Косову и Метохији (UNMIK). У том контексту, Стефановић је изразио очекивање да ће УНМИК остати ангажован у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом у нашој јужној покрајини.

Такође, министар је нагласио да ангажовање припадника Војске Србије у мировним операцијама УН представља конкретан допринос очувању међународног мира и безбедности, чему придајемо изузетан значај.

Стефановић се захвалио на веома доброј сарадњи са Канцеларијом UNDP у Београду која се у протеклом периоду огледала кроз пружање стручне и финансијске помоћи у оквиру нових програма, а нарочито у области родне равноправности. Истакао је да су Министарство одбране и Војска Србија прихватили  концепт родне равноправности као једно од својих стратешких опредељења и да ће наставити да плански спроводе мере за повећање заступљености жена и њихово равноправно учешће у реализацији свих задатака.

Шефица Канцеларије УН у Београду Мари Јамашита захвалила се на честиткама поводом именовања на нову дужност и исказала уверење да ће се будућа сарадња одвијати на већ заснованом пријатељском и партнерском односу.

Она је нагласила да Канцеларија, којом руководи, може много да понуди у погледу помоћи, савета и стручности и исказала даљу подршку у реализацији започетих пројеката. Јамашита је изразила задовољство досадашњом сарадњом и предложила њено даље унапређење, посебно у областима родне равноправности и подизању капацитета за учешће у мировним мисијама УН.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.05.2021
mp4 (80,87 MB)
Састанак