Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.05.2021.

Sastanak ministra odbrane i šefice Kancelarije UN u Beogradu



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa novoimenovanom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom.

On je Jamašiti čestitao na imenovanju, poželeo joj puno uspeha na novoj dužnosti i izrazio nadu da će se tokom njenog mandata, saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa Kancelarijom UN, kao i proteklih godina, odvijati na obostrano zadovoljstvo.

Ministar Stefanović je naveo da su Ujedinjene nacije za nas najznačajnija međunarodna organizacija, koja je za Srbiju posebno važna u pogledu zaštite našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Dobra saradnja sa Kancelarijom UN u Beogradu je, prema njegovim rečima, od ključnog značaja, imajući u vidu da je ona glavni kanal komunikacije sa Misijom UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK). U tom kontekstu, Stefanović je izrazio očekivanje da će UNMIK ostati angažovan u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom u našoj južnoj pokrajini.

Takođe, ministar je naglasio da angažovanje pripadnika Vojske Srbije u mirovnim operacijama UN predstavlja konkretan doprinos očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti, čemu pridajemo izuzetan značaj.

Stefanović se zahvalio na veoma dobroj saradnji sa Kancelarijom UNDP u Beogradu koja se u proteklom periodu ogledala kroz pružanje stručne i finansijske pomoći u okviru novih programa, a naročito u oblasti rodne ravnopravnosti. Istakao je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbija prihvatili  koncept rodne ravnopravnosti kao jedno od svojih strateških opredeljenja i da će nastaviti da planski sprovode mere za povećanje zastupljenosti žena i njihovo ravnopravno učešće u realizaciji svih zadataka.

Šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita zahvalila se na čestitkama povodom imenovanja na novu dužnost i iskazala uverenje da će se buduća saradnja odvijati na već zasnovanom prijateljskom i partnerskom odnosu.

Ona je naglasila da Kancelarija, kojom rukovodi, može mnogo da ponudi u pogledu pomoći, saveta i stručnosti i iskazala dalju podršku u realizaciji započetih projekata. Jamašita je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i predložila njeno dalje unapređenje, posebno u oblastima rodne ravnopravnosti i podizanju kapaciteta za učešće u mirovnim misijama UN.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.05.2021
mp4 (80,87 MB)
Sastanak