Министарство одбране Републике Србије
 
26.05.2021.

Министар Стефановић: Хвала вам, били сте и срцем и душом у борби за животе људи



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић захвалио се данас тиму од 17 војних лекара, девет медицинских техничара и више десетина логистичара, који су предвођени пуковником др Радивојем Анђелковићем, готово годину дана у привременој ковид болници у београдској „Арени“ спашавали животе људи. Стефановић је истакао да су они показали и много више од професионалне посвећености, јер су били и срцем и душом у борби за здравље пацијената.  

Почев од јула прошле године, током два периода рада, кроз ковид болницу у „Арени“ прошло је укупно 5.400 пацијената. Из једне од најважнијих привремених ковид болница уочи викенда отпуштени су последњи пацијенти, а по окончању њеног расформиравања она ће у петак престати са радом.

- Хоћу да се захвалим овим људима и намерно помињем њихова имена, јер су то људи који су у два таласа у ковид болници радили са тешким пацијентима, пацијентима којима је требала интензивна медицинска нега, који су даноноћно бринули о њима и показивали много више од професионалне посвећености. Били су заиста срцем и душом у борби за те људе – поручио је министар Стефановић.

Он се, овом приликом, захвалио понаособ свим припадницима који су у два наврата били ангажовани у „Арени“: команданту болнице пуковнику др Радивоју Анђелковићу, главним медицинским координаторима потпуковницима др Предрагу Богдановићу и Вељку Милићу, пуковницима др Мирославу Динићу, др Жарку Мићовићу и Дејану Маринковићу, потпуковницима др Драгану Марићу, др Дејану Илићу и Борису Џудовићу, капетанима др Милоје Пантовићу, др Милоје Стевићу, др Данијелу Цуци, др Немањи Окицићу и војним службеницима др Дејану Пилчевићу, др Марини Племић, др Данијели Пајић и др Зорани Кремић.

Министар се захвалио и војно медицинским сестрама Милени Денић, Хани Ожеговић Квадро, Слађани Бошковић, Весни Милетић, Радмили Алексић, Весни Живић и Ани Зоговић и војно медицинским техничарима Дарку Бркушанину и Жељку Павићу, али и главном логистичару потпуковнику Мирославу Генги и на десетине логистичара, припадника система одбране, који су помогли да болница функционише на најбољи могући начин.

- Они су били прва линија одбране, заједно са свим другим колегама који су радили у ковид систему. Хоћу да им се захвалим на тој борби, на људскости, на професионализму и што су нам показали како се воли своја отаџбина, јер овде се заиста ради о правим патриотама - рекао је министар одбране.
Он се захвалио, овом приликом, свим здравственим радницима који су се борили и који се и данас боре против епидемије ковида.

- Ми данас захваљујући мерама које је донела наша земља, Влада Србије и наш председник, имамо добру и повољну ситуацију. Наравно, не још увек потпуну победу, али имамо много бољу ситуацију са ковидом него што смо имали раније. Вакцинација даје резултате и желим да и овом приликом позовем припаднике Министарства одбране и Војске да се вакцинишу, да покажу својим примером да смо одговорни и озбиљни људи који се не брину само о себи, већ и о другима – рекао је министар.

Стефановић је истакао да жели да охрабри и све друге грађане Србије, указујући на значај имунизације.  

- Око 95 одсто лекара ВМА је имунизовано, што вам говори да људи који знају овај посао, знају и због чега је имунизација важна. То је једини начин да победимо ову опаку болест – рекао је министар одбране.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.05.2021
mp4 (230,4 MB)
Изјава министра Стефановића