Министарство одбране Републике Србије
 
23.05.2021.

Војска Србије јача за 30 тенкова Т-72МС и 30 оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас примопредаји тенкова Т-72МС и оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС из донације Руске Федерације Србији у нишкој касарни „Мија Станимировић".

Церемонији су присуствовали и државни секретар, заменик министра одбране Руске Федерације генерал армије Николај Панков и заменик министра одбране генерал-пуковник Александар Фомин, као и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко.
 
- Ради се о донацији Руске Федерације Војсци Републике Србије у вредности од око 75 милиона евра, која се састоји у 30 оклопних транспортера БРДМ-2МС и 30  модернизованих тенкова Т-72 МС, а на основу споразума који су у Сочију договорила два председника Вучић и Путин. Ми смо веома захвални Руској Федерацији, јер је ово значајно појачање за Војску Србије – рекао је министар Стефановић, по завршетку примопредаје.

Он је подсетио  да је у  новембру такође у Нишу приказан први део ове донације - 11 тенкова Т-72 и 10 оклопних транспортера.

- Данас када су они комплетирани и када су фактички два, тенковски батаљон и батаљон БРДМ-2МС употпуњени, представљамо ово наоружање, које ће ићи у Копнену војску,  и које ће значајно побољшати, као што сте могли да чујете и од генерала Мојсиловића, наше оперативне способности – истакао је министар Стефановић.

Министар Стефановић је указао да је реч о савременим средствима, која су у овом делу света међу најбољима.

- Ради се о нечему што је најбоље у Копненој војсци тренутно, али и о средствима која ће помоћи да наши војници буду боље заштићени  и да наша Војска буде ефикасна у извршењу свих задатака у заштити наше земље, очувању нашег мира и стабилности - рекао је министар.

Он је истакао да нема стабилности, мира и безбедности без јаке војске.

- Само јака Војска Србије може да значи јаку Србију. И  овде хоћу да се захвалим и генералу Мојсиловићу и генералу Симовићу, али и свим старешинама Војске, који су у претходним годинама вредно и напорно радили да наша војска буде добро опремљена, али и да наши војници буду утренирани и увежбани, јер то је највећа снага једне војске. Снага војске је у њеним људима, они су уложили огромне напоре да те војнике припреме, да их обуче и да ми данас имамо спремне посаде као што видите и за ову нову, борбену технику – нагласио је министар Стефановић.
 
Он је, такође, изразио задовољство због тога што се између Руске Федерације и Републике Србије сарадња наставља и развија у добром темпу.
- Данас ћете имати прилику и да видите сарадњу наших специјалних јединица на полигону Орешац где ћете видети њихово садејство у борби против терориста. Руски падобранци ће са припадницима 72. специјалне бригаде извести завршну вежбу, где ће показати све елементе своје обучености и опремљености – указао је министар Стефановић.

Министар одбране је захвалио нашим пријатељима из Руске Федерације и министру Шојгуу на томе што су припадници специјалних јединица дошли овде и што имамо прилику да увежбавамо на најозбиљнији начин и тактике и технике.

- Хоћемо да са свима сарађујемо, хоћемо да имамо могућност да учимо од најбољих, а то руски специјалци и припадници руских јединица свакако јесу – истакао је министар Стефановић.

Он се захвалио и амбасадору Боцан-Харченку на великој подршци свих ових година и на свему што је заједнички урађено.

- Очекујем и наставак опремања војске, желим да имамо још интензивнији рад и да сваке године имамо прилику да вас обрадујемо нечим што је наша војска ново урадила, новим средствима којима се опремила али и новим способностима које је стекла – закључио је министар Стефановић.
 
Амбасадор Боцан-Харченко истакао је да данашњи дан показује и доказује још једном да је сарадња двеју земаља, а посебно војно-техничка, развијена и чврста и да има будућност.

- Војно-техничка сарадња, која се одвија на најбољи начин на основу уговора наших председника, веома је значајна сама по себи ствара добар и чврст темељ за свеобухватну сарадњу између Русије и Србије – нагласио је амбасадор Боцан- Харченко додајући да се та војно техничка и војна сарадња одвија између Србије и Русије одвија у складу са међународним уговорима и нормама, а у прилог стабилности у региону .
 
Према његовим речима, Русија ће пружити свој допринос јачању суверенитета, целовитости и одбрамбене способности Србије и неутралног статуса Србије, додајући да „неутрални статус мора себе да штити".

- Неутрални статус омогућава Србији да развија војну и војно-техничку сарадњу са свима где Србија им свој интерес – нагласио је амбасадор Боцан- Харченко.

Симболично, на данашњој церемонији примопредаје, генерал Фомин уручио је генералу Мојсиловићу кључ од тенка. Генерал Фомин је, том приликом, истакао да је данашњи дан још један успешан корак у јачању руско-српске војно-техничке сарадње. Он је нагласио да ова техника испуњава све савремене стандарде и да ће ојачати борбени потенцијал српске армије и омогућити да се обезбеди национални суверенитет и територијални интегритет земље.

Генерал Мојсиловић захвалио је државном врху Руске Федерације и свима  који су учествовали данас и до данас у процесу опремања тенковског и оклопно-извиђачког батаљона са борбеним средствима руске производње. Генерал Мојсиловић је нагласио да је та војно-техничка сарадња резултирала тиме да је Војска Србије јача за 30 тенкова Т-72МС и 30 оклопно-борбених возила БРДМ-2МС, као и да су резултати нашег чврстог партнерства и  добре војничке сарадње су данас видљиви на терену.  

- Борбена техника коју данас имамо прилике да видимо, а сврставамо у строј Војске Србије, имаће за циљ јачање свеукупног капацитета и оперативних способности Војске Србије у целини – закључио је генерал Мојсиловић.
 
Тенк Т-72МС је модернизована варијанта тенка Т-72. Модернизација тенка извршена је у 61. оклопно ремонтном заводу (БТРЗ) у Руској Федерацији. Тенк Т-72МС тежак је 44,5 тона. Максимална брзина кретања је 60 км/час. Наоружан је топом 125мм са борбеним комплетом од 42 пројектила, митраљезом ПКТ 7,62мм са борбеним комплетом од 2.000 метака и митраљезом КОРД 12,7мм са борбеним комплетом од 600 метака.

Оклопно-извиђачки аутомобил БРДМ-2МС намењен је за извиђање у свим борбеним операцијама и за све видове извиђања на земљишту и води. Осим тога, може се користити за борбено осигурање, борбу са осигуравајућим јединицама непријатеља, за превоз курира и официра за везу, као средство везе, као командни аутомобил, за напад на десантне снаге непријатеља.
 
Опремањем извиђачких јединица Војске Србије оклопно-извиђачким аутомобилом БРДМ-2МС унапређена је, пре свега, способност осматрања, нишањења и гађања ноћу. Оклопно извиђачки аутомобил БРДМ-2МС је опремљен термовизијском камером која омогућава уочавање циљева на даљини од 3,5 км, а распознавање на 2 км. Средство има стабилисану куполу у две равни и може успешно гађати циљеве из покрета.
 
У нишкој касарни данас је приказан и Оклопно извиђачки и тенковски батаљон на маршу, а посебно су представљене основне тактичко-техничке карактеристике тенка Т-72МС и оклопно-извиђачког аутомобила БРДМ-2МС.  
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.05.2021
mp4 (282,23 MB)
Примопредаја тенкова Т-72МС и оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС
23.05.2021
mp4 (409,18 MB)
Обраћање министра Стефановића
23.05.2021
mp4 (310,56 MB)
Обраћање амбасадора Руске Федерације Боцан Харченка