Министарство одбране Републике Србије
 
21.05.2021.

Одржан научни скуп на тему „Неутралност и стратешко одвраћање“



Научни скуп на тему „Неутралност и стратешко одвраћање“ одржан је данас у Амфитеатару Одсека за симулације и учење на даљину Школе националне одбране. Истраживачки проблем научног пројекта односи се на војну неутралност Републике Србије као одговор на безбедносне изазове са којима се наша земља суочава. У пројекту учествују припадници Катедре стратегије Школе националне одбране, Института за стратегијска истраживања и Катедре друштвених наука Војне академије као и сарадници изван система Министарства одбране и Војске Србије, а руководилац пројекта „Неутралност и стратешко одвраћање“ је пуковник др Вељко Благојевић.

Учесницима научног скупа обратио се начелник Школе националне одбране пуковник Мићо Сувајац указујући на велики изазов који је стављен пред њих.

 - Научно-истраживачки пројекат „Неутралност и стратешко одвраћање“ је замишљен да суштински анализира стратегијско-доктринарне могућности Републике Србије за пројектовање правовремене и ефикасне стратегије одвраћања у конкретном геостратешком окружењу у условима примене концепта војне неутралности. Пред вама је велики изазов пружања одговора на овако комплексна и значајна питања безбедности и одбране. Резултате вашег рада представићемо у октобру ове године чиме ће се обележити и Дан Школе националне одбране – рекао је пуковник Сувајац преносећи поздраве ректора Универзитета одбране генерал-потпуковника Горана Радовановића чиме је прогласио научни скуп „Неутралност и стратешко одвраћање“ отвореним.

Данашње активности научног скупа реализоване су кроз три панела. Први панел односио се на савезништво и неутралност у теорији одвраћања, други је обухватао тему геополитичких чиниоца стратешког одвраћања неутралних држава, а трећи панел се односио на национална и компаративна искуства, након чега је уследила закључна дискусија и анализа научног скупа.

Научна студија, према речима руководиоца пројекта пуковника др Вељка Благојевића, трајаће наредне четири године, а сваког априла ће се организовати скуп учесника пројекта. Предвиђено је да научна студија буде готова до краја 2023. године након чега ће уследити њена промоција у широј научној заједници.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.05.2021
mp4 (91,24 MB)
Научни скуп