Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.05.2021.

Održan naučni skup na temu „Neutralnost i strateško odvraćanje“



Naučni skup na temu „Neutralnost i strateško odvraćanje“ održan je danas u Amfiteataru Odseka za simulacije i učenje na daljinu Škole nacionalne odbrane. Istraživački problem naučnog projekta odnosi se na vojnu neutralnost Republike Srbije kao odgovor na bezbednosne izazove sa kojima se naša zemlja suočava. U projektu učestvuju pripadnici Katedre strategije Škole nacionalne odbrane, Instituta za strategijska istraživanja i Katedre društvenih nauka Vojne akademije kao i saradnici izvan sistema Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a rukovodilac projekta „Neutralnost i strateško odvraćanje“ je pukovnik dr Veljko Blagojević.

Učesnicima naučnog skupa obratio se načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mićo Suvajac ukazujući na veliki izazov koji je stavljen pred njih.

 - Naučno-istraživački projekat „Neutralnost i strateško odvraćanje“ je zamišljen da suštinski analizira strategijsko-doktrinarne mogućnosti Republike Srbije za projektovanje pravovremene i efikasne strategije odvraćanja u konkretnom geostrateškom okruženju u uslovima primene koncepta vojne neutralnosti. Pred vama je veliki izazov pružanja odgovora na ovako kompleksna i značajna pitanja bezbednosti i odbrane. Rezultate vašeg rada predstavićemo u oktobru ove godine čime će se obeležiti i Dan Škole nacionalne odbrane – rekao je pukovnik Suvajac prenoseći pozdrave rektora Univerziteta odbrane general-potpukovnika Gorana Radovanovića čime je proglasio naučni skup „Neutralnost i strateško odvraćanje“ otvorenim.

Današnje aktivnosti naučnog skupa realizovane su kroz tri panela. Prvi panel odnosio se na savezništvo i neutralnost u teoriji odvraćanja, drugi je obuhvatao temu geopolitičkih činioca strateškog odvraćanja neutralnih država, a treći panel se odnosio na nacionalna i komparativna iskustva, nakon čega je usledila zaključna diskusija i analiza naučnog skupa.

Naučna studija, prema rečima rukovodioca projekta pukovnika dr Veljka Blagojevića, trajaće naredne četiri godine, a svakog aprila će se organizovati skup učesnika projekta. Predviđeno je da naučna studija bude gotova do kraja 2023. godine nakon čega će uslediti njena promocija u široj naučnoj zajednici.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.05.2021
mp4 (91,24 MB)
Naučni skup