Министарство одбране Републике Србије
 
19.05.2021.

Билатералне консултације у области безбедносне и одбрамбене политике Србије и Уједињеног Краљевства



Билатералне консултације у области безбедносне и одбрамбене политике између министарстава одбране и спољних послова Републике Србије и Уједињеног краљевства Велике Британије и Северне Ирске одржане су 17. и 18. маја 2021. године у Београду.

У отвореном разговору размотрен је широк круг питања која се односе на глобалну, европску и регионалну безбедност. Размењена су мишљења о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и констатовано да је дијалог Београда и Приштине једини прави пут постизања компромисног и одрживог решења које доприноси регионалној стабилности, уз уздржавање од предузимања једностраних мера које наносе огромну штету том процесу. Изнета је и заједничка оцена да су мир и стабилност кључни предуслов за економски и други напредак читавог региона.

Током састанка обострано је изражено чврсто опредељење за заједничко деловање у правцу јачања билатералних односа у области безбедносне и одбрамбене политике и области од заједничког интереса, као и настојање за даље продубљивање међусобног разумевања у том формату.

Делегација Републике Србије, у којој су били в.д. помоћника министра за политику одбране у Министарству одбране Предраг Бандић и в.д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику у Министарству спољних послова амбасадор Дијана Иванчић, детаљно је презентовала спољнополитичке, као и приоритете у домену политике одбране Републике Србије. Изражено је задовољство због почетка заједничког учешћа у мултинационалној операцији Уједињених нација UNFICYP на Кипру, уз констатацију да такав вид ангажовања представља круну досадашње војне сарадње и да ће деловати подстицајно на даље унапређење односа две земље.

Делегација Уједињеног Краљевства, у којој су били директор за Европу у Министарству спољних послова, Комонвелта и међународног развоја (ФЦДО) Џајлс Портман и директор за евроатлантску безбедност у Министарству одбране Дејвид Хоган-Херн, детаљно је изложила интегрисани преглед о безбедносној, одбрамбеној, развојној и спољној политици УК, као и о Западном Балкану у том стратешком документу Министарства одбране УК.

Саговорници су заједнички оценили да је сарадња у области одбране развијена и да постоји изражено опредељење обе стране за њен даљи наставак, као и да ће наредне билатералне консултације бити одржане у Лондону 2022. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.05.2021
mp4 (38,23 MB)
Састанак у Малој ратној сали Старог Генералштаба
19.05.2021
mp4 (45,49 MB)
Састанак у Министарству спољних послова