Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2021.

Обележена 76. годишњица пробоја Сремског фронта



Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је данас венац крај спомен обележја у спомен комплексу „Сремски фронт“ у Адашевцима код Шида, у оквиру државне церемоније обележавања 76. годишњице пробоја Сремског фронта.

Државну церемонију предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, а венце су положили представници Покрајинске владе, општине Шид, дипломатског кора, ОШ „Сремски фронт“, СУБНОР-а  и других удружења и грађани. 

На Сремском фронту, пуних стотину седамдесет пет дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око две стотине педесет хиљада војника. Уз јединице Југословенске aрмије, учествовале су и трупе Црвене армије и Бугарске Народне Армије, као и Бригада „Италија“.

У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око тринаест и по хиљада југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, хиљаду сто припадника Црвене Армије, шест стотина тридесет припадника Бугарске Народне Армије и стотину шездесет три Италијана. Пробој Сремског фронта означио је и окончање Другог светског рата на територији Србије.

Организатор церемоније је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА