Министарство одбране Републике Србије
 
25.03.2021.

Стефановић: Пандемија Ковид-19 и безбедносни ризик



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић истакао је да је пандемија вируса Ковид-19 један од изазова који су обележили не само ову већ и претходну годину и да је управо та пандемија пример како једна здравствена ситуација може да постане национални безбедносни ризик.
 
Обраћајући се полазницима 10. класе Високих студија безбедности и одбране на свечаности у касарни „Генерал Јован Мишковић“ поводом почетка усавршавања, Стефановић је истакао да је наша земља већ у првим данима препознала све аспекте овог изазова, од здравствених преко економских до безбедносних, и предвођена председником Александром Вучићем и Владом Републике Србије пружила добар одговор.

- За грађане наше земље обезбеђено је довољно медицинске и заштитне опреме,за кратко време су изграђене и болнице и успостављен је веома снажан одговор читавог система како би се обезбедило да живот у нашој земљи тече, а да становништво буде задовољно и безбедно – рекао је Стефановић.
 
Како је навео, сваки дан пандемије Ковид 19, има последице и по привреду, што опет утиче и на све остале области живота. Имајући то у виду, министар одбране указао је на опасности антиваксерских иницијатива, подсећајући да се без вакцинације продужава боравак земље у епидемији, што утиче даље на све економске и безбедносне факторе и доводи земљу у неповољнију ситуацију.
 
- Увек морамо бити озбиљно припремљени за све изазове. Данашњи изазови су све мање класични, а све више асиметрични, хибридни, односно изазови који нису више везани само за чисто војнички изазов, већ комбиновани, у сфери економије, здавља и безбедности у најширем смислу – оценио је министар Стефановић.
 
Он је истакао да је од 2012. до данас урађено заиста много на јачању система одбране.
 
- Када се дозволи да систем одбране у неком периоду континуирано пропада, а потом одлучите да инвестирате у њега, потребан је огроман новац, а нарочито имајући у виду технолошки напредак када је реч о средствима и опреми. Данас већ имамо неупоредиво бољу ситуацију, која међутим и даље није лака, јер је систем одбране увек велики и скуп. Мој задатак је да, заједно са колегама из Министарства одбране и Војске Србије, наставим да радим на даљем јачању нашег система – рекао је Стефановић.

Пожелевши пуно успеха новој генерацији полазника, министар је истакао да Високе студије безбедности и одбране омогућавају да се добро сагледа шта су све могућности наше земље, колики је значај заједничке сарадње државних институција, али и шире, у пружању одговора на све безбедносне изазове.
 
- Министарство одбране успоставило је ВСБО као одговор на све сложенију ситуацију која постоји у свету и обавезе које проистичу из Стратегије националне безбедности. Он се заснива на координисаном одговору у сектору безбедности, спољној политици, економској политици, геостратегији и другим аспектима у којима држава мора да пружи одговор у таквој врсти ситуације – указао је министар Стефановић.

Указујући на значај чињенице да полазници ВСБО долазе из различитих државних институција, нагласио да су све оне дефинисале ово усавршавање као важно за даљи напредак у развоју и спровођењу политике у домену одбране и безбедности.
 
- Имаћете прилику да сагледате све изазове са којима се суочава и наш систем одбране и наша земља, који су одговори и да сами будете оспособљени да у таквој врсти ситуације дате најбољи могући одговор, односно да припремите ваше институције да могу адекватно да пруже одговор у ризичним ситуацијама – истакао је министар одбране.
 
Изражавајући посебну захвалност предавачима на ВСБО, министар Стефановић, који је иначе и сам био полазник 6. класе, указао је да континуитет десет генерација полазника сведочи о томе колико је војска на време препознала значај овакве врсте образовања.
 
Успех полазницима пожелео је и начелник Школе националне одбране пуковник Мићо Сувајац.
 
- Ово је четврти и највиши ниво посебних програма усавршавања професионалних припадника Војске Србије и државних службеника. Овакав облик усавршавања организован је ради њиховог оспособљавања и непосредне припреме за обављање виших командних и штабних дужности и обављање послова у области безбедности и одбране - истакао је пуковник Сувајац.
 
Обраћајући се полазницима, пуковник Сувајац је истакао да ће они имати прилику да кроз наставни процес слушају предавања најбољих професора Универзитета одбране и шире академске заједнице, амбасадора водећих земаља света, али и да посете бројне привредне и државне институције, јединице и установе Министарства одбране и Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.03.2021
mp4 (139,96 MB)
Почетак школовања 10. класе ВСБО
25.03.2021
mp4 (322,5 MB)
Обраћање министра Стефановића
25.03.2021
mp4 (57,45 MB)
Обраћање пуковника Миће Сувајца