Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.03.2021.

Stefanović: Pandemija Kovid-19 i bezbednosni rizik



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović istakao je da je pandemija virusa Kovid-19 jedan od izazova koji su obeležili ne samo ovu već i prethodnu godinu i da je upravo ta pandemija primer kako jedna zdravstvena situacija može da postane nacionalni bezbednosni rizik.
 
Obraćajući se polaznicima 10. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane na svečanosti u kasarni „General Jovan Mišković“ povodom početka usavršavanja, Stefanović je istakao da je naša zemlja već u prvim danima prepoznala sve aspekte ovog izazova, od zdravstvenih preko ekonomskih do bezbednosnih, i predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem i Vladom Republike Srbije pružila dobar odgovor.

- Za građane naše zemlje obezbeđeno je dovoljno medicinske i zaštitne opreme,za kratko vreme su izgrađene i bolnice i uspostavljen je veoma snažan odgovor čitavog sistema kako bi se obezbedilo da život u našoj zemlji teče, a da stanovništvo bude zadovoljno i bezbedno – rekao je Stefanović.
 
Kako je naveo, svaki dan pandemije Kovid 19, ima posledice i po privredu, što opet utiče i na sve ostale oblasti života. Imajući to u vidu, ministar odbrane ukazao je na opasnosti antivakserskih inicijativa, podsećajući da se bez vakcinacije produžava boravak zemlje u epidemiji, što utiče dalje na sve ekonomske i bezbednosne faktore i dovodi zemlju u nepovoljniju situaciju.
 
- Uvek moramo biti ozbiljno pripremljeni za sve izazove. Današnji izazovi su sve manje klasični, a sve više asimetrični, hibridni, odnosno izazovi koji nisu više vezani samo za čisto vojnički izazov, već kombinovani, u sferi ekonomije, zdavlja i bezbednosti u najširem smislu – ocenio je ministar Stefanović.
 
On je istakao da je od 2012. do danas urađeno zaista mnogo na jačanju sistema odbrane.
 
- Kada se dozvoli da sistem odbrane u nekom periodu kontinuirano propada, a potom odlučite da investirate u njega, potreban je ogroman novac, a naročito imajući u vidu tehnološki napredak kada je reč o sredstvima i opremi. Danas već imamo neuporedivo bolju situaciju, koja međutim i dalje nije laka, jer je sistem odbrane uvek veliki i skup. Moj zadatak je da, zajedno sa kolegama iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nastavim da radim na daljem jačanju našeg sistema – rekao je Stefanović.

Poželevši puno uspeha novoj generaciji polaznika, ministar je istakao da Visoke studije bezbednosti i odbrane omogućavaju da se dobro sagleda šta su sve mogućnosti naše zemlje, koliki je značaj zajedničke saradnje državnih institucija, ali i šire, u pružanju odgovora na sve bezbednosne izazove.
 
- Ministarstvo odbrane uspostavilo je VSBO kao odgovor na sve složeniju situaciju koja postoji u svetu i obaveze koje proističu iz Strategije nacionalne bezbednosti. On se zasniva na koordinisanom odgovoru u sektoru bezbednosti, spoljnoj politici, ekonomskoj politici, geostrategiji i drugim aspektima u kojima država mora da pruži odgovor u takvoj vrsti situacije – ukazao je ministar Stefanović.

Ukazujući na značaj činjenice da polaznici VSBO dolaze iz različitih državnih institucija, naglasio da su sve one definisale ovo usavršavanje kao važno za dalji napredak u razvoju i sprovođenju politike u domenu odbrane i bezbednosti.
 
- Imaćete priliku da sagledate sve izazove sa kojima se suočava i naš sistem odbrane i naša zemlja, koji su odgovori i da sami budete osposobljeni da u takvoj vrsti situacije date najbolji mogući odgovor, odnosno da pripremite vaše institucije da mogu adekvatno da pruže odgovor u rizičnim situacijama – istakao je ministar odbrane.
 
Izražavajući posebnu zahvalnost predavačima na VSBO, ministar Stefanović, koji je inače i sam bio polaznik 6. klase, ukazao je da kontinuitet deset generacija polaznika svedoči o tome koliko je vojska na vreme prepoznala značaj ovakve vrste obrazovanja.
 
Uspeh polaznicima poželeo je i načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mićo Suvajac.
 
- Ovo je četvrti i najviši nivo posebnih programa usavršavanja profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i državnih službenika. Ovakav oblik usavršavanja organizovan je radi njihovog osposobljavanja i neposredne pripreme za obavljanje viših komandnih i štabnih dužnosti i obavljanje poslova u oblasti bezbednosti i odbrane - istakao je pukovnik Suvajac.
 
Obraćajući se polaznicima, pukovnik Suvajac je istakao da će oni imati priliku da kroz nastavni proces slušaju predavanja najboljih profesora Univerziteta odbrane i šire akademske zajednice, ambasadora vodećih zemalja sveta, ali i da posete brojne privredne i državne institucije, jedinice i ustanove Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.03.2021
mp4 (139,96 MB)
Početak školovanja 10. klase VSBO
25.03.2021
mp4 (322,5 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića
25.03.2021
mp4 (57,45 MB)
Obraćanje pukovnika Miće Suvajca