Министарство одбране Републике Србије
 
08.02.2021.

Стефановић: Ситуација на КиМ све сложенија



Секретар Савета за националну безбедност, потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић рекао је данас, после седнице тог тела, да је посебна пажња била посвећена актуелној ситуацији на Косову и Метохији, коју је оценио све сложенијом.
 
– Разговарали смо о више важних тема, а прва је била актуелна ситуација на територији Косова и Метохије. Разговарали смо о сложеној ситуацији за нас. Сложена је у политичко-безбедносном смислу. Размотрили смо шта предузимају наши државни органи да сачувају безбедност и стабилност на територији јужне српске покрајине – рекао је он.

Истакао је да је намера да се заштити безбедност пре свега српског становништва.
 
Стефановић је нагласио да је ситуација на Косову и Метохији све сложенија, а да постоје и нове ситуације попут појединих честитки за Дан државности, којима се радују у великом броју политичари у јужној српској покрајини, али никако у централној Србији.
 
У сарадњи са Кфором, рекао је, намера је да се штити стабилност и безбедност пре свега српског становништва које је угрожено на КиМ, да Србија покаже да је озбиљан партнер и да никакав погром, протеривање или злочине над српским становништвом нећемо дозволити.
 
Указао је да је разговарано и о потребама и инвестирању у безбедносне снага - војске, полиције и БИА.
 
– Анализирали смо шта је то што у наредном периоду треба учинити, које су инвестиције које желимо да изведемо ове и наредне године у набавци савременог наоружања, које ће омогућити да војска и полиција буду добро опремљени, буду снажније и у могућности да се суоче са новим изазовима – рекао је он.