Министарство одбране Републике Србије
 
05.02.2021.

Институт за стратегијска истраживања обележава 37 година постојања



Институт за стратегијска истраживања данас обележава свој дан без уобичајених свечаности услед противепидемиолоших мера, али сумира значајне резултате научно-истраживачког рада између два празника. Свих 37 година од свога оснивања, мисија Института, као научне институције која спроводи основна и примењена истраживања, била је пружање подршке руководству система одбране у креирању и спровођењу политике одбране.
 
Директорка Института за стратегијска истраживања ванр. проф. др Јованка Шарановић истиче да је установа којом руководи, упркос пандемији, у потпуности задржала динамику свога рада.

– У претходној години објављено је више од 50 радова истраживача Института, како у домаћим тако и у иностраним часописима, а значајан број њих вреднован је највећом научном категоријом – наводи Шарановић и додаје да је у склопу планираних задатака завршен рад на научноистраживачком пројекту „Стратешка култура као детерминанта националне безбедности у функцији подршке концепта војне неутралности“, а у току је рад на пројектима „Хибридно ратовање – искуства и перспективе“ и „Развој професионалне војне организације у Србији 1804-1990“.
 
– Почетком године, у Централном дому Војске Србије, Институт је промовисао недавно објављену монографију „Асиметричне форме угрожавања безбедности на примеру Југоисточне Европе“, а издавачка делатност употпуњена је и другим издањима, попут монографије „Тенкисти Краљевине Југославије“ пуковника др Далибора Денде и Зборника радова “Изазови савременог света: стратешко деловање држава или резултанта глобалних и локалних повода и процеса?”, као резултата сарадње са Факултетом безбедности Универзитета у Београду и Институтом за међународну политику и привреду – каже директорка Института др Јованка Шарановић. 

У наредном периоду очекује се објављивање више анализа, монографија и других радова истраживача Института, као и одржавање научних конференција на којима би стручна јавност могла ближе да се упозна са плодним научно-истраживачким подухватима те установе.
 
У прошлој години у издања Института ушао је научни часопис „Војно дело“. Посебну пажњу завређује податак да су, након дужег времена, примљена два млада истраживача, свршени постдипломци Факултета безбедности и Факултета политичких наука Универзитета у Београду.
 
Завидни резултати научно-истраживачког рада, постигнути током претходних година, делом су плод квалитетне сарадње Института са другим институцијама академске заједнице Републике Србије.

Институт за стратегијска истраживања настао је 1984. године у процесу трансформације Центра високих војних школа ЈНА „Маршал Тито“ и Центра за стратегијска истраживања ГШ ЈНА у нову интегралну научно-наставну институцију.