Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.02.2021.

Institut za strategijska istraživanja obeležava 37 godina postojanja



Institut za strategijska istraživanja danas obeležava svoj dan bez uobičajenih svečanosti usled protivepidemiološih mera, ali sumira značajne rezultate naučno-istraživačkog rada između dva praznika. Svih 37 godina od svoga osnivanja, misija Instituta, kao naučne institucije koja sprovodi osnovna i primenjena istraživanja, bila je pružanje podrške rukovodstvu sistema odbrane u kreiranju i sprovođenju politike odbrane.
 
Direktorka Instituta za strategijska istraživanja vanr. prof. dr Jovanka Šaranović ističe da je ustanova kojom rukovodi, uprkos pandemiji, u potpunosti zadržala dinamiku svoga rada.

– U prethodnoj godini objavljeno je više od 50 radova istraživača Instituta, kako u domaćim tako i u inostranim časopisima, a značajan broj njih vrednovan je najvećom naučnom kategorijom – navodi Šaranović i dodaje da je u sklopu planiranih zadataka završen rad na naučnoistraživačkom projektu „Strateška kultura kao determinanta nacionalne bezbednosti u funkciji podrške koncepta vojne neutralnosti“, a u toku je rad na projektima „Hibridno ratovanje – iskustva i perspektive“ i „Razvoj profesionalne vojne organizacije u Srbiji 1804-1990“.
 
– Početkom godine, u Centralnom domu Vojske Srbije, Institut je promovisao nedavno objavljenu monografiju „Asimetrične forme ugrožavanja bezbednosti na primeru Jugoistočne Evrope“, a izdavačka delatnost upotpunjena je i drugim izdanjima, poput monografije „Tenkisti Kraljevine Jugoslavije“ pukovnika dr Dalibora Dende i Zbornika radova “Izazovi savremenog sveta: strateško delovanje država ili rezultanta globalnih i lokalnih povoda i procesa?”, kao rezultata saradnje sa Fakultetom bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Institutom za međunarodnu politiku i privredu – kaže direktorka Instituta dr Jovanka Šaranović. 

U narednom periodu očekuje se objavljivanje više analiza, monografija i drugih radova istraživača Instituta, kao i održavanje naučnih konferencija na kojima bi stručna javnost mogla bliže da se upozna sa plodnim naučno-istraživačkim poduhvatima te ustanove.
 
U prošloj godini u izdanja Instituta ušao je naučni časopis „Vojno delo“. Posebnu pažnju zavređuje podatak da su, nakon dužeg vremena, primljena dva mlada istraživača, svršeni postdiplomci Fakulteta bezbednosti i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.
 
Zavidni rezultati naučno-istraživačkog rada, postignuti tokom prethodnih godina, delom su plod kvalitetne saradnje Instituta sa drugim institucijama akademske zajednice Republike Srbije.

Institut za strategijska istraživanja nastao je 1984. godine u procesu transformacije Centra visokih vojnih škola JNA „Maršal Tito“ i Centra za strategijska istraživanja GŠ JNA u novu integralnu naučno-nastavnu instituciju.