Министарство одбране Републике Србије
 
04.02.2021.

Састанак министра Стефановића са амбасадором Грчке Диакофотакисом



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са амбасадором Републике Грчке Јоргосом Диакофотакисом.

Министар одбране истакао је, на почетку састанка, традиционално добре и пријатељске односе двеју земаља. Он је изразио захвалност за континуирану подршку Грчке у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Стефановић је, такође, изразио очекивање да ће сарадња у области одбране достићи ниво свеукупних односа две земље и истакао да је важно да војна сарадња прати убрзани темпо економске и политичке сарадње двеју земаља.

Он је нагласио опредељење за интензивирање сарадње у области одбране уважавајући обострани интерес, посебно када је у питању војно-војна сарадња, реализација заједничких војних вежби, као и војноекономска сарадња.

Министар одбране истакао је и да очекује да у овој години, у зависности од епидемиолошке ситуације, буде реализована посета министра националне одбране Грчке Србији.

Амбасадор Диакофотакис нагласио је да постоје значајни потенцијали за квалитативно унапређење свих области сарадње, док је војно-војну сарадњу могуће интензивирати не само на билатералном већ и на мултилатералном плану.

Имајући у виду актуелно разматрање идеје о обавезном служењу војног рока у Србији, он је предложио и размену искустава у тој области, с обзиром да он у Грчкој постоји и да ће од маја 2021. године бити продужен са девет месеци на годину дана.

Амбасадор Диакофотакис истакао је и подршку Републици Србији у процесу европских интеграција и ангажовању под окриљем Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, попут учешћа у борбеној групи HELBROC, као и учешћу у мултинационалним операцијама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.02.2021
mp4 (66,41 MB)
Састанак