Министарство одбране Републике Србије
 
31.12.2020.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”




У јануарском броју магазина „Одбрана”, поред осврта на 2020. годину – „годину короне”, коју желимо да заборавимо много брже него многе раније, када смо се такође борили с бројним изазовима и недаћама, али другачијим, извеснијим од пандемије, можете да прочитате и шта су све војска и војно здравство поднели и учинили да бисмо се тако ефикасно борили с непознатом, а опаком болешћу. У рубрици СТАЈНА ТАЧКА доносимо текст о Војномедицинској академији и упорној борби њених лекара и другог медицинског особља у црвеној, али и зеленој зони. Упоредо са супротстављањем Ковиду, војни лекари нису престали да пружају помоћ и лече и „обичне” пацијенте које су савладале неке друге болести. А њих је, с јачањем епидемије, свакодневно бивало све више.

И овога пута поруке саговорника „Одбране”, објављене у рубрици РАЗГОВОР С ПОВОДОМ, снажно одјекују. Командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић изјављује да су улагања у савремене системе наоружања, инфраструктурне објекте, као и повећање стандарда припадника вида знатно подигли оперативну способност јединица РВ и ПВО и оснажили, најпре, сопствену ефикасну одбрану ваздушног простора Републике Србије, а затим и извршавање свих других задатака.

У рубрици СИСТЕМ доносимо причу из Четврте бригаде Копнене војске, чије смо припаднике обишли почетком децембра, док су на полигону „Пасуљанске ливаде”, у током десетодневног логоровања, изводили тактичку вежбу с бојевим гађањем. У 204. ваздухопловној бригади нема времена за предах, чак ни за празник, јер су им задаци исти и у миру и у рату. Контрола и заштита ваздушног простора су непрекидни и сложени задаци које та јединица обавља 365 дана у години. Своје знање у специфичним условима борбе у сајбер простору показали су и припадници Управе за телекомуникације и информатику учествујући у тродневној вежби „Сајбер изазов 20”. Нашу пажњу поклонили смо и српским мировњацима, овога пута оним на Кипру, који учествују у мировној мисији UNFICYP на линији разграничења кипарских Грка и Турака.

У рубрици ГЛОБАЛНО доносимо коментар о „корона-години” из пера Слободана Рељића. У рубрици ПОВОДИ доносимо причу о још једном обореном „невидљивом” авиону Ф-117 А НАТО-а током агресије на нашу земљу 1999. године. Познато је да су после успеха наших противавионаца у обарању стелт ваздухоплова стратези НАТО-а озбиљно довели у питање квалитет тих летелица и сврсисходност њихове производње. Ту је и традиционална рубрика ПАРАЛЕЛЕ, у којој можете прочитати текст о Шпанској легији.

У рубрици КУЛТУРА овог пута доносимо прилоге о мултимедијалној изложби „Концентрациони логор Јасеновац 1941–1945. година”, заједничком пројекту Министарства одбране, Министарства културе и информисања и Јавне установе „Спомен-подручја Доња Градина”, ансамблу „Бинички”, неизоставном учеснику многих културних догађаја у нашој земљи, али и окружењу, и до сада непознате чињенице о путовању изгубљеног Пушкиновог рукописа из Југославије до Совјетског Савеза.

Пажњи читалаца препоручујемо и текст из рубрике ИСТОРИЈА о Првој хируршкој пољској болници Врховне команде на Солунском фронту, у Драгоманцима.

НАСЛОВНА

Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ

Стр. 3
ВОЈСКА ЈЕ ... ВОЈСКА

У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије током децембра
ДЕЛА И СПРЕМНОСТ

Стр. 8
Активности међународне сарадње у Министарству одбране
СРБИЈА ПАРТНЕР ОД ПОВЕРЕЊА

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ
Стр. 10
Командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић
САМО ЈЕ НЕБО ГРАНИЦА

СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 14
Војномедицинска академија у епидемији вируса корона
И У ЗЕЛЕНОЈ И У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ

СИСТЕМ
Стр. 20
Дан Четврте бригаде КоВ
ВОЈНИЦИ ЗА СВЕ ТРИ МИСИЈЕ

Стр. 26
У 204. ваздухопловној бригади РВ и ПВО
НЕМА ПРЕДАХА

Стр. 32
Обука оклопно-извиђачког батаљона БРДМ-2М у зимским условима
ГОДИНА УСПОНА

Стр. 34
Национална вежба у сајбер простору „Сајбер изазов 20”
ЗАЈЕДНИЧКИ ОДГОВОР НА САВРЕМЕНУ ПРЕТЊУ

Стр. 36
Српски мировњаци у најисточнијој земљи Запада
НА ЛИНИЈИ РАЗГРАНИЧЕЊА

Стр. 42
Понтонири Речне флотиле
ПРВА ПЛОВИДБА РЕЧНО-КАНАЛСКОМ МРЕЖОМ

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ 215
Стр. 46
Земаљске беспосадне платформе
ВЕЛИКИ КОРАЦИ „МАЛОГ МИЛОША”

Стр. 52
Ново појачање Војске Србије
РУСКИ „БЕЛИ ОРЛОВИ”

ГЛОБАЛНО – КОМЕНТАР
Стр. 54
Свет у 2020.
КОРОНА-ГОДИНА

 ГЛОБАЛНО – ПАРАЛЕЛЕ
Стр. 56
Савремена Шпанска легија
СТОГОДИШЊИЦА ИБЕРИЈСКИХ ГРЕНАДИРА

ПОВОДИ
Стр. 60
Током операције Савезничка сила 1999. године
„ДА,СРПСКА ПВО ЈЕ ПОГОДИЛА ЈОШ ЈЕДАН F-117A”

 КУЛТУРА
Стр. 64
75 година од пробоја последње групе логораша из концентрационог логора Јасеновац
СИМБОЛ СУНОВРАТА ЧОВЕЧАНСТВА

Стр. 66
Ансамбл Бинички у сусрет Дану музичке службе
ЖЕЉНИ ПУБЛИКЕ И КОНЦЕРАТА

Стр. 70
Пут изгубљеног Пушкиновог рукописа – из Краљевине Југославије у Совјетски Савез
ПЕСНИК НА ПАРАБРОДУ СВОГ ВРЕМЕНА

ИСТОРИЈА
Стр. 74
Прва хируршка пољска болница Врховне команде на Солунском фронту
ДРАГОМАНЦИ УЗОР ПОЉСКА БОЛНИЦА

ОГЛАСИ
Стр. 80
Сервисне информације, конкурси