Министарство одбране Републике Србије
 
17.12.2020.

Отворена изложба „Концентрациони логор Јасеновац 1941–1945. године” у Дому Војске СрбијеПотпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је данас, приликом отварања мултимедијалне изложбе „Концентрациони логор Јасеновац 1941–1945. године” у Великој галерији Дома Војске Србије у Београду, да не смемо да дозволимо да смрт и страдања на стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и другог становништва у овом логору смрти буду релативизовани и да се потискују у заборав.

Отварање богате и садржински разнолике изложбене поставке уприличено је поводом обележавања 75 година од пробоја последње групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу – Доња Градина у Независној Држави Хрватској, а присутнима су се обратили министар одбране, потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић и директорка Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина” Републике Српске Тања Тулековић.

Министар Стефановић је, на почетку обраћања, истакао да је јасеновачки логор тешка тема, а да о његовим ужасима и страхотама најбоље сведоче речи преживелог Милана Вукмировића, који је као седмогодишњи дечак одведен са Козаре у овај логор, а који каже да већ 75 година нема дана и ноћи да не пребира по страшним сликама.

- За те људе који су успели да преживе, нема мира ни заборава. Зато им ми дугујемо, не да би се подсећали само на ужасе и хороре који су се догађали у такозваној Независној Држави Хрватској, већ да не дозволимо заборав злочина који су се догодили у Јасеновцу – нагласио је министар Стефановић.

Не смемо да дозволимо, рекао је министар одбране, да смрт и страдања на стотине хиљада убијених Срба, Јевреја, Рома и другог становништва у овом логору смрти буду релативизовани и да се потискују у заборав.

- Логор Јасеновац је симбол суноврата човечанства, злочиначка јама која је прогутала и затрла не само целе породице, већ покушала да затре читав један народ. Преживеле је осудила на живот с језивим сећањима, а сведоци сте да су често овај логор покушали да представе као радни камп – указао је министар Стефановић додајући да то није никакав радни камп и цео свет зна страхоте тог логора.

Министар Стефановић је подсетио и да је такозвана НДХ била јединствена чак и у фашистичким зељама по томе што је имала логоре смрти за децу, који нигде друго нису постојали.

- Можда зато што су ова деца била српска, јеврејска и ромска, данас неки покушавају да то избришу из сећања у Европи, али између осталог и оваква изложба служи као подсетник да се такве ствари никада не забораве – истакао је министар Стефановић.

Он је нагласио да жртвама, њиховим потомцима, али и свом народу, на чију смо историју поносни, дугујемо да сачувамо видљивост свих ових људи и оних који су страдали у логорима и оних који су преживели, за будућност Србије и човечанства, да никада нико за логор за децу и за логор попут Јасеновца нигде ни не покуша да тражи оправдања и да релативизује овакву врсту злочина.

- У години када обележавамо 75 година победе света над фашизмом, 75 од победе у Другом светском рату и 75 од пробоја последње групе јасеновачких логораша, желели смо управо и да ова изложба допринесе незабораву. На изложби коју је Министарство одбране приредило заједно са Министарством културе и информисања и нашим драгим пријатељима из Републике Српске из установе “Спомен подручје Доња Градина”, имаћете прилику да видите због чега је важан овај незаборав за све ове језиве злочине, не само за наш народ, већ и за читаво човечанство – поручио је министар Стефановић.

Говорећи о значају ове изложбе, министар Стефановић је закључио да иако се сећамо једног тешког сведочанства наше историје, наше прошлости, она уједно подсећа колико је тај незаборав важан за нашу будућност, за мир и стабилност коју је Србија увек желела и коју жели и данас.

Министарка Гојковић нагласила је да је у години када обележавамо 75 година од ослобађања озлоглашеног логора наша обавеза била да данашњом изложбом подсетимо на једно од најболнијих места у читавој историји српског народа, али и да афирмишемо неговање културе сећања као битног дела националног и културног идентитета.

- Вођени том идејом заједно смо приредили ову изложбу која осликава вапај за слободом, а са друге даје реалистичан и сурови приказ живота у овом концентрационом логору. Српски народ је многим историјским догађајима и трагедијама плаћао огромну цену слободе - рекла је министарка Гојковић и додала да су Србија и њени грађани препознати у целом свету као народ који је поносан и храбар и увек спреман да стане чврсто уз принципе слободе и правде.

Према њеним речима, изложбе као што је ова не служе само као подсећање да се тако дубок траг трагедије никада не може заборавити.

- Аутентични прикази највећег зла које је задесило човечанство изузетно су важни не само због покушаја да се у модерном добу злочин негира и релативизује, већ и да садашње и будуће генерације добију праву слику шта се дешавало на овим просторима у Другом светском рату. Слике, документи и речи пред нама нису само део сећања, они су жива опомена да се упорно, храбро, стрпљиво и мудро морамо борити за свет у којем за овакво зло више неће бити места - поручила је министарка културе и информисања.

Како је истакла Тања Тулековић, изложба се састоји из неколико делова којима је дат хронолошки преглед историјских дешавања. Она је захвалила свим сарадницима који су учествовали у једној изузетно важној изложби у години када се обележава 75 година од ослобађања из логора Јасеновац те обраћање присутнима завршила реченицом “не поновило се”.

Изложба „Концентрациони логор Јасеновац 1941–1945. године” отворена је до 13. фебруара 2021. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.12.2020
mp4 (219,72 MB)
Изложба
17.12.2020
mp4 (453,28 MB)
Обраћање министра Стефановића
17.12.2020
mp4 (354,67 MB)
Обраћање министарке културе и информисања Маје Гојковић
17.12.2020
mp4 (315,74 MB)
Обраћање Тање Тулековић директорке „Спомен-подручја Доња Градина”