Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2020.

Обележено 106 година од Колубарске битке



Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је данас венце у Спомен-храму са костурницом светог Димитрија и код Споменика српском ратнику у Лазаревцу поводом обележавања 106 година од Колубарске битке.

Венце су положили и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, који је предводио државну церемонију, представници Општине Лазаревац, амбасаде Аустрије, Мађарске и Словачке, као и представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије, Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Лазаревац.

Колубарска битка није само највећа савезничка победа остварена током 1914. године, већ и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе која је из дефанзиве успела да ток борби преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију. Тактика генерала Живојина Мишића, одликованог чином војводе после победе на Колубари, представља јединствени пример војно-стратегијског преокрета који је донео најзначајнију победу у Првом светском рату.