Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.12.2020.

Obeleženo 106 godina od Kolubarske bitke



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas vence u Spomen-hramu sa kosturnicom svetog Dimitrija i kod Spomenika srpskom ratniku u Lazarevcu povodom obeležavanja 106 godina od Kolubarske bitke.

Vence su položili i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, koji je predvodio državnu ceremoniju, predstavnici Opštine Lazarevac, ambasade Austrije, Mađarske i Slovačke, kao i predstavnici nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator državne ceremonije je Vlada Republike Srbije, Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Opštinom Lazarevac.

Kolubarska bitka nije samo najveća saveznička pobeda ostvarena tokom 1914. godine, već i udžbenički primer veštog strategijskog delovanja malobrojnije i slabije opremljene oružane sile koja je iz defanzive uspela da tok borbi preusmeri u brzu i iznenadnu ofanzivnu akciju. Taktika generala Živojina Mišića, odlikovanog činom vojvode posle pobede na Kolubari, predstavlja jedinstveni primer vojno-strategijskog preokreta koji je doneo najznačajniju pobedu u Prvom svetskom ratu.