Министарство одбране Републике Србије
 
09.11.2020.

Обележен Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизмаДелегација Министарства одбране и Војске Србије присуствовала је данас церемонији полагања венаца поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма код споменика „Менора у пламену“ на Дунавском кеју.

Државну церемонију полагања венаца предводила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Дарија Кисић Тепавчевић, која је поводом празника положила венац на споменик „Менора у пламену“.Кисић Тепавчевић је подсетила да се 9. новембра 1938. године догодило незапамћено насиље на немачким улицама и трговима, које је означило почетак прогона Јевреја, а који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце. Она је нагласила да Србија институционално учествује и подржава активности којима се чува сећање на жртве Холокауста и геноцида.

Церемонију су организовали Влада Србије и Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, а рабин Исак Асијел одржао је молитву у помен на јеврејске жртве у Другом светском рату.

Фотографијa: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.