Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.11.2020.

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizmaDelegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovala je danas ceremoniji polaganja venaca povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma kod spomenika „Menora u plamenu“ na Dunavskom keju.

Državnu ceremoniju polaganja venaca predvodila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević, koja je povodom praznika položila venac na spomenik „Menora u plamenu“.Kisić Tepavčević je podsetila da se 9. novembra 1938. godine dogodilo nezapamćeno nasilje na nemačkim ulicama i trgovima, koje je označilo početak progona Jevreja, a koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece. Ona je naglasila da Srbija institucionalno učestvuje i podržava aktivnosti kojima se čuva sećanje na žrtve Holokausta i genocida.

Ceremoniju su organizovali Vlada Srbije i Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a rabin Isak Asijel održao je molitvu u pomen na jevrejske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Fotografija: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.