Министарство одбране Републике Србије
 
12.10.2020.

Министар Вулин отворио нови објекат у "Првој искри" у Баричу



- Током НАТО агресије, "Прва искра" је била практично уништена. Захваљујући огромној упорности свих запослених и захваљујући упорности читаве једне генерације инжењера, руководства "Прве искре", али и великом поверењу у Министарство одбране и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, "Прва искра" отварањем овог погона вратила се тамо где је била пре бомбардовања и још се мало унапредила - истакао је министар одбране Александар Вулин који је данас свечано пустио у рад нови објекат Т-4 у предузећу „Прва искра наменска а.д.“ у Баричу, у коме ће се вршити прерада делаборисаних експлозива.

Према речима министра Вулина, требало је много времена, труда, ентузијазма и љубави да се ово предузеће обнови, и оно сада може да каже да је конкурентно са било којим предузећем у Европи, па и у свету.

- Захваљујем свим радницима, свим руководиоцима, инжињерима и техничарима и свима онима који су уложили читав свој живот да бисмо оно што нам је уништено за време НАТО агресије сада обновили и унапредили. Ово наравно много значи и Одбрамбеној индустрији Србије, зато што је ово важна компонента за "Крушик" и "Слободу", али и за Војску Србије. Само када сте самодовољни и само оно што сте сасвим сами у стању да произведете, то је заправо ваше и то нико не може да вам одузме, а снажна, опремљена и снабдевена војска је гарант наше слободе и будућности - нагласио је министар Вулин.

Говорећи о значају новог погона, директор предузећа „Прва искра наменска а.д.“ Станоје Биочанин, истакао је да ће се у објекту Т-4 који је данас пуштен у рад вршити обрада делаборисаних експлозива на бази композиције хексогена и октогена са ТНТ.

- Циљ је да растеретимо друге погоне који су радили са више растварача, да тиме повећамо безбедност и капацитет, као и да повећамо производни асортиман, а тиме и извозне могућности ове компаније. Овде ће се прерађивати око 1.500 килограма тог делаборисаног експлозива и можемо да кажемо да ће се, дневно, добити око 500 килограма експлозива на бази хексогена и 500 килограма на бази ТНТ - нагласио је директор Биочанин.

Током данашњег обиласка, руководство фабрике информисало је министра одбране о постигнутим резултатима тог предузећа у претходном периоду, као и о плановима за даљи рад.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.10.2020
mp4 (122,65 MB)
Изјава министра Вулина
12.10.2020
mp4 (85,29 MB)
Изјава директора Станоја Биочанина
12.10.2020
mp4 (217,03 MB)
Обилазак