Министарство одбране Републике Србије
 
06.10.2020.

Министар Вулин: Припадници Војске Србије мотивисани за извођење вежбе „Садејство 2020“Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас увежбавању јединица Војске Србије за извођење Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Садејство 2020“, која ће у суботу 10. октобра бити одржана на Привременом полигону „Пештер“.
 
Како је истакао министар Вулин, све предвиђене радње иду својим током и све се одвија онако како треба да се одвија.
 
- Оно што је најважније - сви људи су здрави, мотивисани су, дају све од себе и труде се да Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Садејство 2020“ буде импресивна, велика, да буде баш онаква каква и јесте наша војска - нагласио је министар одбране.
 
Заменик руководиоца вежбе за Копнену војску бригадни генерал Жељко Кузмановић рекао је да се јединице Ратног ваздухопловства и ПВО и Копнене војске заједнички припремају за предстојећу вежбу и да су реализовале и извеле сва припремна гађања и припремне активности те да су припремљене дошле на Привремени полигон „Пештер“.

- Претходних дана организовали смо живот и рад на логорској просторији и реализовали индивидуална и заједничка увежбавања с циљем постизања што бољих резултата на предстојећој вежби. Припадници оба вида Војске Србије показали су изузетну мотивисаност за реализацију те активности, а кроз мотивацију показали су и високу стручност и оспособљеност за реализацију предстојећих задатака и за руковање и управљање сложеним борбеним системима - рекао је генерал Кузмановић и додао да су на полигону и припадници 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде који су такође „приказали висок степен стручности и оспособљености за извршење задатака“.
 
Вежбу „Садејство 2020“ изводе јединице Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, борбена група из састава Копнене војске и јединице за специјалне операције.
 
Циљ вежбе јесте приказ обучености команди и јединица Војске Србије у решавању тактичких и ватрених задатака током извођења здружене операције, са тежиштем на ваздухопловној ватреној подршци снага Копнене војске.

На вежби је ангажовано око 2.800 припадника Министарства одбране и Војске Србије, око 150 борбених и неборбених возила и борбених система и више од 40 ваздухоплова.
 
Данашњем увежбавању присуствовали су помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Жељко Билић и командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства бригадни генерал Тиосав Јанковић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.10.2020
mp4 (33,9 MB)
Изјава министра Вулина
06.10.2020
mp4 (153,24 MB)
Изјава бригадног генерала Жељка Кузмановића
06.10.2020
mp4 (286,63 MB)
Припреме за вежбу