Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.10.2020.

Ministar Vulin: Pripadnici Vojske Srbije motivisani za izvođenje vežbe „Sadejstvo 2020“



Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas uvežbavanju jedinica Vojske Srbije za izvođenje Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“, koja će u subotu 10. oktobra biti održana na Privremenom poligonu „Pešter“.
 
Kako je istakao ministar Vulin, sve predviđene radnje idu svojim tokom i sve se odvija onako kako treba da se odvija.
 
- Ono što je najvažnije - svi ljudi su zdravi, motivisani su, daju sve od sebe i trude se da Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“ bude impresivna, velika, da bude baš onakva kakva i jeste naša vojska - naglasio je ministar odbrane.
 
Zamenik rukovodioca vežbe za Kopnenu vojsku brigadni general Željko Kuzmanović rekao je da se jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO i Kopnene vojske zajednički pripremaju za predstojeću vežbu i da su realizovale i izvele sva pripremna gađanja i pripremne aktivnosti te da su pripremljene došle na Privremeni poligon „Pešter“.

- Prethodnih dana organizovali smo život i rad na logorskoj prostoriji i realizovali individualna i zajednička uvežbavanja s ciljem postizanja što boljih rezultata na predstojećoj vežbi. Pripadnici oba vida Vojske Srbije pokazali su izuzetnu motivisanost za realizaciju te aktivnosti, a kroz motivaciju pokazali su i visoku stručnost i osposobljenost za realizaciju predstojećih zadataka i za rukovanje i upravljanje složenim borbenim sistemima - rekao je general Kuzmanović i dodao da su na poligonu i pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade koji su takođe „prikazali visok stepen stručnosti i osposobljenosti za izvršenje zadataka“.
 
Vežbu „Sadejstvo 2020“ izvode jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, borbena grupa iz sastava Kopnene vojske i jedinice za specijalne operacije.
 
Cilj vežbe jeste prikaz obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja združene operacije, sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga Kopnene vojske.

Na vežbi je angažovano oko 2.800 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i više od 40 vazduhoplova.
 
Današnjem uvežbavanju prisustvovali su pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić i komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.10.2020
mp4 (33,9 MB)
Izjava ministra Vulina
06.10.2020
mp4 (153,24 MB)
Izjava brigadnog generala Željka Kuzmanovića
06.10.2020
mp4 (286,63 MB)
Pripreme za vežbu