Министарство одбране Републике Србије
 
27.09.2020.

Министар Вулин: Срби морају да постану јединствен политички народ



Коментаришући бројне текстове који се појављују у медијима у Црној Гори, Босни и Херцеговини и Хрватској, у којима се наводи да председник Александар Вучић ствара "српски свет", "Душаново царство" и да регион мора да буде свестан тзв. нове "српске хегемоније", министар одбране Александар Вулин у Јутарњем програму ТВ Прва поновио је да је председник Србије председник свих Срба.
 
- Председник Србије јесте, мора и треба да буде председник свих Срба. Када Тирана позове, рецимо председника општине Бујановац и Прешево да им каже како ће да направе локалну самоуправу и да им каже да избаце комшије Србе први пут из власти у Бујановцу, то је у реду? То није "Велика Албанија", није хегемонија? А ако Александар Вучић да неку изјаву или разговара са Србима у региону или помогне Србима у региону, то је хегемонија, то је "Велика Србија"? Доста смо се ми извињавали за "Велику Србију". Коме се ми то извињавамо? Да, треба да стварамо српски свет у смислу да Срби морају да постану јединствен политички народ. Све кључне одлуке о нашем националном бићу, о нашем националном питању морамо да доносимо заједно - нагласио је министар Вулин.
 
Министар Вулин је рекао да бригу о Србима, ма где они да живе, не сматра мешањем у унутрашње ствари других држава и подсетио како су се према срском народу и Српској православној цркви понашали у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Хрватској.
 
- Да смо били довољно паметни да у две Југославије већ једном нацртамо где то ми живимо и да се то где живимо зове Србија, да смо имали храбрости и памети да то урадимо, сада не бисмо причали о томе, али пошто нисмо имали храбрости и памети, пошто су нам велике силе рекле "Сви могу да се уједине, Срби не могу". Пошто се велика Немачка, након што је извршена ревизија резултата Другог светског рата, ујединила и то је дивно и добро што је 80 милиона Немаца после два светска рата поново у једној држави, али не дај Боже да се осам милиона Срба уједини и да живе заједно, то би била катастрофа. Доста смо пристајали на ту лаж. Верујем да треба да стварамо српски свет. Волео бих да председник Вучић ради управо на томе и да ове оптужбе буду баш тачне. И да, председник Србије Александар Вучић јесте председник свих Срба, без обзира где живе и кад повлачи било који потез он размишља како ће се то одразити на Србе и у Хрватској и у Босни и Херцеговини - рекао је министар Вулин.
 
Довођење Бориса Милошевића на книнску тврђаву, да би учествовао у прослави годишњице "Олује", у којој је из Хрватске протерано 250.000 Срба, министар Вулин види као поруку Хрватске за председника Вучића, у којој се каже да "хрватски Срби" нису део јединственог политичког простора Србије и Срба.
 
- Сви смо део јединственог политичког простора. Ми смо један народ. Не можете донети ни једну одлуку, а да не размишљате како ће се односити на друге делове српског народа. Не живимо у једној земљи, вољом великих сила, не нашом вољом, али правимо српски свет - реко је министар Вулин, поручивши да треба да будемо јединствен политички народ и да имамо јединствен политички став о свим битним националним питањима.